© Gerda Photography nuotr.

Vasariškai šiltą pirmąjį spalio šeštadienį  Kauno pilies teritorija prisipildė pačių įvairiausių gyvūnų šurmulio, vaikų juoko ir smagaus šventiško klegesio. Ketvirtus metus iš eilės čia iškilmingai paminėta Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, diena, kurią organizuoja Kauno Senamiesčio bendruomenė.

„Labai džiausiuosi, kad šventė kasmet plečiasi. Daugėja renginių, auga dalyvaujančių organizacijų ir gyvūnų mylėtojų skaičius. Tai nuostabi diena visai šeimai. Tai puiki tradicinė šventė, kuri nuo pat savo ištakų puoselėja ir sakralumo tradicijas“, – sakė „Kauno senamiesčio draugijos“ vadovė Aistė Grybauskienė, kurią šventėje lydėjo  vakarų škotų baltasis terjeras.

Jau tapo įprasta gyvūnų dienos šventę pradėti Šv. Mišiomis. Jas Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje šiais metais aukojo Šventojo sosto atstovas Lietuvoje, arkivyskupas Pedro López Quintana.

„Kaip rūpinamės ir kovojame dėl žmonių teisių, taip turime kovoti ir dėl gyvūnų teisų. Ir neužtenka pasirūpinti tik mūsų pačių augintiniais. Svarbus kiekvienas sutvėrimas – nesvarbu ar jis ganosi pievose, miškuose ar auga bute, o gal glaudžiasi daugiabučių kieme“, – sakė apaštališkasis nuncijus.

L. Quintana kartu su broliais pranciškonais laimino susirinkusiuosius ir jų augintinius, kartu dalyvavo ir tradicinėje eisenoje. Vėliau gyvūnų mylėtojo minia pasklido po Kauno pilies prieigas, kur jų laukė įvairūs renginiai, gyvūnų pasirodymai, konkursai, konsultavo veterinarijos klinikos ar veislynų atstovai.

© Gerda Photography nuotr.
                                                                          © Gerda Photography nuotr.

Pirmieji savo programą pradėjo jojimo mokyklos auklėtiniai. Po jų pasirodymo atėjo eilė įvairiems šunų veislynams,  Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologams bei  Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai. Ypač daug ovacijų sulaukė  „Baltijos cirko“ pasirodymas. Mažieji net įsižioję stebėjo  dresūros mokyklos „Reksas“ bei kinologų klubo „Inter Sport Canis  iš Latvijos pasirodymus. Jaunieji šventės dalyviai šėlo specialiai jiems įrengtoje pramogų zonoje.

„Į renginį atvykstame jau antrą kartą. Prieš metus sudalyvavome, labai patiko. Buvome atvykę su katinu, bet jam viskas buvo labai įdomu ir sunkiai sekėsi jį sugaudyti. Šiemet atsivedėme ketverių metų kalytę. Su ja kyla mažiau problemų. Kitais metais gal jau atvyksime su abejais augintiniais“, –  pasakojo jauna kauniečių pora.

Gyvūnų mylėtojai šventės dalyvių palapinėse domėjosi gyvūnų auginimo subtilybėmis, galėjo pasikonsultuoti su specialistais, kitais gyvūnų augintojais. Specialiame aptvare ganėsi ir ožkos, vištos bei kiti mieste rečiau sutinkami gyvūnai.  Renginio svečiai noriai glostė susirinkusius gyvūnus, fotografavosi su įdomesnėmis veislėmis. Dar tik planuojantys įsigyti ar priglausti augintinį stažavosi ,,Būsimo šeimininko akademijoje“.

© Gerda Photography nuotr.
                                                                    © Gerda Photography nuotr.

„Šv. Pranciškus globojo visus gyvūnus. Mes taip pat stengiamės nei vieno nepamiršti. Šiais metais į programą įtraukėme ir kelias labdaros akcijas“,- sakė renginio organizatorė A. Grybauskienė.

Šventės dalyviams buvo siūloma priglausti iš globos namų atvežtus gyvūnus arba prisidėti prie jų priežiūros. Taip pat buvo kviečiama prisijungti prie akcijos „Sukurk jiems namus“ ir papuošti gyvūnų globos prieglaudoms skirtas būdas piešiniais.

Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, diena daugelyje katalikiško pasaulio šalių yra minima spalio 4 dieną. Pasakojama legenda, kad Šv. Pranciškus Asyžietis ne tik globojęs gyvūnus, bet ir gebėjęs su jais susikalbėti. Organizatoriai tikisi kitais metais sulaukti dar gausesnio gyvūnų ir jų augintojų būrio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: