Kaunas.lt archyvo nuotr.

Po 80 metų pertraukos, šių metų rugsėjo 10 d., į Žaliakalnio turgų sugrįžta teatras. Tik vieną dieną, Žaliakalnio turgaus teatro festivalio metu, aktoriai, šokėjai, cirko artistai ir akrobatai, turgaus lankytojams ir žiūrovams padedant,  sieks atgaivinti Lietuvoje turgaus teatro formą, kurios esmė – improvizacija, žaidimas, bendravimas ir kūrybos džiaugsmas.

Festivalis vyks viename seniausių Kauno turgų, kuris įsikūręs Zanavykų ir Darbininkų gatvių sankirtoje. Šiame turguje dar  tarpukariu vyko teatro ir cirko pasirodymai. Pagrindinis turgaus akcentas – Mėsos halė, į kurią nusipirkti mėsos atvyksta ne tik aplinkinių, bet ir tolimesnių kvartalų gyventojai.

„Esu Žaliakalnio gyventoja ir labai dažnai lankausi šiame turguje. Idėja gimė apsipirkinėjant mėsos halėje – nuo prekystalių pažvelgus į langus. Turgaus halė, prekystaliai atsiskleidė kaip skulptūrinė skambanti erdvė, kurią norėjosi užpildyti teatro personažais ir garsais. Juolab, kad turgūs įvairiuose Europos miestuose nuo seno buvo laikomas teatro įvykių vieta. Norėjosi atsivesti teatrą ir į vieną seniausių Kauno turgų ir prisistatyti naujiems žiūrovams“, – apie idėją surengti teatro festivalį turguje pasakojo festivalio meno vadovė Ina Pukelytė.

Nuo pat ryto – tuzinas geros nuotaikos

Rytinė festivalio programos dalis yra skirta interaktyvioms teatro formoms. Gali būti, kad šalia suplanuotų nusipirkti rudens gėrybių, turgaus lankytojai įsigys ir kelis tuzinus geros nuotaikos užtaiso. Šią nuotaiką dovanos Šakių ir Kauno cirko artistai, mimai, įvairaus plauko šarlatanai, trubadūrai ir šiaip keistuoliai įsimylėjaliai.

Maištauti kartu su režisieriumi Agniu Jankevičiumi kvies Nacionalinio Kauno dramos teatras. Kauno kamerinis teatras leis sugrįžti į tarpukarį ir čia susitikti su ką tik iš Paryžiaus sugrįžusiais stipendininkais — rašytoja Liūne Janušyte, aktoriumi ir režisieriumi Juozu Miltiniu bei dailininkais Viktoru Petravičiumi ir Pauliumi Augiu-Augustinavičiumi. Kauno valstybinis muzikinis teatras pripildys turgų nuotaikingomis melodijomis.

Rytmetinių turgaus akcijų vinis – akrobatai ir žonglieriai iš Prancūzijos. Ir tai dar ne viskas! Festivalio programa nuolat pildoma, tad festivalio ir turgaus lankytojų laukia itin nuotaikingas rytas.

Festivalio kulminacija – dvi premjeros

Vakarinė festivalio dalis skirta netradicinio teatro gerbėjams ir mylėtojams. Vienintelę festivalio dieną bus galima išvysti net dvi premjeras, kurios yra kuriamos būtent šiam festivaliui – tai Maisto teatro premjera bei šokio ir cirko spektaklis „Kalbėk man turguje“.

„Kalbėk man turguje“ – tai specialiai Žaliakalnio turgaus mėsos halei sukurtas šokio ir cirko spektaklis, kuriame nuotaikingai nostalgiška kūno ir muzikos kalba pasakojamos įvairiausios žmonių ir gyvūnų meilės ir neapykantos istorijos. Įtraukiantis, netikėtas, netradicinis… Šiame pasirodyme bus galima tikėtis visko: ir šokio, ir teatro, ir cirko, ir akrobatikos!

Spektaklio sumanytojos – Lietuvoje ir tarptautiniu mastu pripažintos choreografės Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Agnija Šeiko. Abi menininkės vysto aktyvią tarptautinę projektinę veiklą, yra įvairių, netikėtais sprendimais paremtų, spektaklių kūrėjos.

Dar viena premjera – Maisto teatro pasirodymas. Tai unikalus, Kaune dar neregėtas spektaklis, kurio pagrindinis veikėjas yra… maistas. Jis nepastebimai įtrauks publiką į spektaklio veiksmą. Ragaudamas, uosdamas ir tyrinėdamas maistą, žiūrovas taps ne tik pasirodymo stebėtoju, bet ir aktyviu jo dalyviu bei kūrėju.

Spektaklio režisierė Saulė Norkutė su visa kūrybine komanda paseks brolio ir sesers istoriją, apipintą seniausiu žmoniją krečiančiu konfliktu tarp tų, kuriuos sieja glaudžiausi ryšiai. Žiūrovai klaidžios dviejų pasakojimų motyvais, kurie nusidrieks po visą turgų. Istorija buvo kuriama, remiantis Žaliakalnio turgaus bendruomenės pasakojimais, atsiminimais ir istorijomis.

Žaliakalnio turgaus teatro festivalį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Festivalis yra įtrauktas į „Kaunas – dizaino miestas“ renginių sąrašą. Žaliakalnio turgaus teatras – tai tęstinio projekto „Grynparkas“ renginys. Šis projektas vystomas nuo 2009 metų, jis skirtas naujų, su ekologija susijusių teatro formų vystymui. „Grynparkas“ iki šiol yra įgyvendinęs tris tarptautinius festivalius –2009, 2011, 2013 m., Birštone ir Kaune, Nemuno saloje. Jo metu bendradarbiauta su menininkais iš Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Izraelio, Danijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: