© KaunoZinios.lt nuotr.

Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse ramią sekmadienio popietės tėkmę trumpam supurtė Kauno centre, prie Įgulos bažnyčios (vadinamojo Soboro) vieni kitus perrėkti mėginę protestuotojai. Vienas būrys agitavo prieš Lietuvos narystę NATO, kitas – prieštaravo tokiam protestui, mojavo NATO, Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos vėliavomis. Kol protestuotojai bandė išsiaiškinti santykius šūksniais, plakatais ir retais apsistumdymais, į minią įsiliejo rinkiminių biuletenių dalytojai ir studentai, savanoriškai dalijantys Vasario 16-osios renginių programas ir vėliavėles. Kauniečiams ir miesto svečiams ne iš karto buvo aišku, kas ko nori.

Po to, kai panašus nedidelis protestas prieš NATO įvyko Vilniuje, tas pats vilniečių būrys atvažiavo į Kauną. Kaip pranešama, renginio organizatoriai – nacionaldarbininkų judėjimas – negavo leidimo dalyvauti iškilmingose Vasario 16-osios eitynėse, todėl savo šūkius nutarė paskelbti diena anksčiau nesankcionuotame mitinge. Vilniečiai su bendražygiais iš Kauno susigrupavo Laisvės alėjos 46 namo brome ir laiptinėje. Kaip teigė vienas aktyviausių grupės vėliavnešių, studentas Kristoferis Voiška, ir anksčiau aktyviai pasisakęs apie konfliktą Ukrainoje, į protestą (nors ir negausų) susibūrė kelių organizacijų nariai. Jis paminėjo „Vytį“, Nepriklausomą žmogaus teisių centrą ir Nacionaldarbininkų sąjūdį – šie judėjimai protestui susibėgo per asmenines pažintis ir socialinius tinklus.

© KaunoZinios.lt nuotr.

K.Voiška teigė palaikąs daugiapolio pasaulio idėją, kurioje „nebūtų nei rusų, nei amerikiečių okupantų“ ir pabrėžė, kad protestuotojai iš Kremliaus negauna jokio finansavimo, nors pernai LRT „Savaitė“ ir „Delfi“ pranešė apie VšĮ „Nepriklausomas žmogaus teisių centras“ gautą finansavimą tiesiai iš Rusijos „Tėvynainių paramos ir gynimo fondo“, remiamo ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos.

Prie bendražygio prisijungė televizijoje išgarsėjusi Milda Bartašiūnaitė, kuri atkreipė dėmesį į dėl prorusiškų žinučių socialiniuose tinkluose atleistą informatikos mokytoją ir palygino tokius, anot jos, žodžio laisvės ribojimus su išpuoliais prieš prancūzų satyrinį žurnalą „Charlie Hebdo“. „Kartą išėjus iš matricos, nebegali į ją sugrįžti,“ – kalbėjo ji apie savo sprendimą prisijungti prie mitingo, bet, jam prasidėjus, ant bažnyčios laiptų nelipo, filmavo veiksmą mobiliuoju telefonu ir davė interviu rusų kalba aplink medžiagą rinkusiai filmuotojai.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Tiesa, nespėjus protestuotojams pasiekti Įgulos bažnyčios, iš Šaulių sąjungos bromo netoliese išbėgo būrys NATO, Ukrainos, ES ir Lietuvos vėliavomis nešinų atsakomojo mitingo dalyvių. Pastarieji nuolat stengėsi užgožti mitinguotojus, uždengti juos milžiniškomis vėliavomis. Vienas pakalbintų dalyvių teigė priklausąs Šaulių sąjungai, į kurią įstojo paskatintas konflikto Ukrainoje sukelto nerimo dėl šalies saugumo. Tačiau būryje buvo ir kitų organizacijų narių ar nė vienai jų nepriklausančių piliečių – viena iš jų teigė informaciją apie organizuojamą atsakomąjį mitingą radusi socialinio ginklo „Facebook“ grupėje „Lietuva palaiko Ukrainą“.

Ant laiptų pamaišiui išsirikiavę ir vieni kitus perrėkti bandantys protestuotojai trikdė po mišių iš bažnyčios išėjusias maldininkes, kartais apsistumdydavo, bet rimtų konfliktų buvo išvengta. Tiek ant laiptų, tiek aikštėje protestuotojai bandė provokuoti vieni kitus, teigė, kad priešininkai papirkti. Prieš NATO protestuojantys aktyvistai šaukė „okupantai“ ir „pederastai“, atsakomojo mitingo dalyviai atsakė „koloradai“, „komunistai“ ir „namo, namo, Jedinstvo, namo“. Minioje du vyriškiai diskutavo, esą kai kurie iš dabartinių priešininkų kartu rinkę parašus prieš referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams, todėl nėra prasmės dabar pyktis.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Nors akivaizdžiai pavargo nuo įtampos, abi pusės nenorėjo pasitraukti pirmiau priešininkų, tačiau, viešąją tvarką prižiūrintiems policininkams priartėjus prie laiptų ir didžiulėms vėliavoms dengiant atsineštus plakatus, mitingo prieš NATO dalyviai nusileido į aikštę ir nužygiavo atgal į bromą, kur atsakomojo mitingo dalyviai juos apsupo puslankiu, šaipėsi ir laukė, kol jie susiskleis plakatus ir išsiskirstys. Pakartoję šūkius ir kaltinimus priešininkams, mitinguotojai dingo laiptinėje, o atsakomojo mitingo dalyviai išsiskirstė pakilios nuotaikos.

Vasario 16-osios minėjimas Kaune garsėja keliomis eitynėmis: šalia oficialiųjų jau keletą metų iš eilės vyksta Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos organizuojama eisena, kurioje skanduojami šūkiai „Lietuva – lietuviams“, pernai buvo agituojama prieš žemės pardavimą užsieniečiams, nešami plakatai, kuriuose kumštis traiško euro simbolį. Tačiau Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga nuo mitingo prieš NATO savo „Facebook“ paskyroje viešai atsiribojo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: