© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Gyvūnų mylėtojams – geros naujienos. Nuo lapkričio 1-osios Kaune nebelieka rinkliavos už kačių ir šunų laikymą daugiabučiuose namuose.

„Tai buvo visiškai nereikalingas, simbolinis mokestis, kurio administravimas atsiėjo brangiau už jį patį. Jeigu, tarkime, už katės laikymą reikėjo mokėtis kelias dešimtis euro centų, tai vien kai kurie bankai už pervedimą nuskaito maždaug tokią pačią sumą“, – teigė Kauno miesto tarybos narys, Gyvūnų globos ir priežiūros tarybos pirmininkas Domas Sirgedas.

Pagal prieš tai galiojusią tvarką už katės laikymą daugiabutyje reikėjo mokėti 0,29 eurų, o už šunį 0,58 eurų per mėnesį.

„Esant didesniam skaičiui suženklintų gyvūnų, padidės tikimybė į prieglaudą patekusį gyvūną grąžinti jo savininkui, kuris įstatymiškai yra įpareigotas savo lėšomis atlyginti gyvūnų globos organizacijos patirtas išlaidas, susijusias su gyvūno gaudymu ir išlaikymu. Tai padėtų lengviau surasti pavojų kitiems sukėlusio gyvūno savininką ir jį nubausti“, – teigia D. Sirgedas.

„Greičiau apsispręsti dėl šios rinkliavos tikslingumo padėjo ir skandalinga situacija su „Nuaru“. Su „Nuaru“ susijusia įstaiga buvo pasirašyta sutartis ir dėl gyvūnų registravimo. Pasikeitus įstatymams šios prievolės savivaldybei neliko. Geriau kauniečiai už tuos pinigus nupirktų savo augintiniams skanėstų. Iš gyventojų sulaukiame teigiamų reakcijų, jog savivaldybė pagaliau atsigręžia į gyvūnų turėtojų problemas. Žingsnis po žingsnio paversime Kauną draugišku tiek gyvūnų mylėtojams, tiek ir patiems augintiniams“, – tvirtino Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys.

„Iš tiesų šis mokestis buvo nelogiškas. Tikiuosi, kad panaikinus rinkliavą žmonės nevengs registruoti gyvūnų“, – sakė Kauno miesto tarybos narys Rimantas Mikaitis.

Šunų ir kačių registravimu gyvūnų augintinių registre nuo sausio 1 dienos rūpinsis Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri organizuos ne tik kačių ir šunų, bet ir šeškų bei kitų gyvūnų augintinių registravimą ir ženklinimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: