Kaunas.lt archyvo nuotr/

Dar šįmet centrinėje Kauno miesto dalyje iškils bent kelios naujos skulptūros. Kauno miesto savivaldybė skelbia skulptūrų idėjų konkursą „Kauno akcentai“ ir laukia visų kauniečių pasiūlymų.

“Dažnas miesto svečias pasigenda vietų, kurios pasakotų intriguojančią miesto istoriją ir kviestų įsiamžinti šalia. Tiek iš miesto gyventojų, tiek iš jo svečių jaučiamas noras, kad tokių vietų atsirastų daugiau. Diskusijų šia tema vyksta daug, tačiau galiausiai atėjo laikas paversti jas realybe. Kviečiame pasiūlymus teikti ne tik profesionalius menininkus – konkurse gali dalyvauti visi norintys į mažąją miesto architektūrą įnešti šviežaus vėjo. Konkurso sąlygose nėra jokių suvaržymų”, – pasakojo Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Skulptūrų idėjų konkurse centrinė miesto dalis suskirstyta į 10 zonų, besidriekiančių nuo Ramybės parko iki Santakos. Savo idėjas autoriai turėtų numatyti konkrečiai vietai. Kiekvienoje konkurso dalyje bus paskelbtas nugalėtojas, kuriam atiteks 1 tūkst. eurų dydžio premija. Kiek skulptūrų ar kitokių meninių akcentų šįmet bus įgyvendinta, paaiškės po idėjų konkurso. Jų įgyvendinimui šių metų miesto biudžete numatyta 170 tūkst. eurų.

“Jau seniai Kaunui buvo reikalingas toks konkursas. Kaune skulptūrų sektorius buvo gan stichiškas – jos buvo dovanojamos, statomos netinkamoje vietoje arba apleistos.  Šiuo atveju konkursas yra labai reikalingas. Tai, kad miestas suskirstytas į dešimt zonų, yra pirmas geras žingsnis. Tai bus meno kūrinių paroda viešojoje erdvėje. Menininkai, kurie galvoja apie Kauno gražinimą, visada turi minčių ir bus pasiruošę jas pateikti. Tai bus puiki proga jiems išsitraukti visus savo užrašus ir pasiūlyti geriausią idėją. Žinoma, konkursui idėjas teikti gali kiekvienas”, – akcentavo dailininkas Gintautas Vaičys.

Menininkas kartu su keliais kitų sričių profesionalais sudarys nepriklausomą komisiją, kuri įvertins visas idėjas ir paskelbs nugalėtojus. Konkursas bus anonimiškas – konkursui pateiktas idėjas komisijos nariai vertins nežinodami jų autorių.

“Kviečiame siūlyti idėjas, susijusias su Kaunu, atspindinčias miesto savitumą, individualumą ir patrauklumą turistams. Idėjų konkurse gali dalyvauti visos Lietuvos ir užsienio kūrėjai – konkursas neapribojamas nei vietos, nei tautybės, nei kalbos barjerais. Jei tam tikrose zonose laimės su menu, architektūra ar skulptūra nieko bendro neturintys žmonės, jų įgyvendinimui jie gales pasitelkti atitinkamų sričių profesionalus”, – pasakojo konkurso koordinatorė Jūratė Baniulienė.

Konkursas startuos kitos savaitės pradžioje. Idėjas konkursui bus galima pateikti iki liepos 25 dienos. Planuojama, kad šįmet bus įgyvendintos mažiausiai kelios konkursui pateiktos idėjos. Daugiau informacijos netrukus bus galima rasti konkurso svetainėje akcentai.kaunas.lt, el. paštu (jurate.baniuliene@kaunas.lt) arba tel. 8 37 42 43 92.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: