(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas kreipėsi į Ministrą Pirmininką Andrių Kubilių su prašymu prie Vyriausybės sudaryti organizacinį komitetą, kuris organizuotų 2011 metų tarptautines Hanzos dienas Kaune. Šio renginio globėja jau sutiko tapti Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalia Grybauskaitė.

Naujosios Hanzos miestų sąjunga Kaunui patikėjo garbę 2011 m. gegužės 19–22 d. surengti tarptautines Hanzos dienas. Hanzos miestų šventė Lietuvoje bus rengiama pirmą kartą.

Šiuolaikinėje Hanzos šventėje didelis dėmesys yra skiriamas ekonominių problemų sprendimams specialiai šiems klausimams organizuojamame forume. Gvildenamos istorinės temos bei miestų atstovų iškelti aktualūs klausimai. Kiekvienas miestas pristato savo šalies kultūrą: vyksta liaudies ir viduramžių stiliaus muzikantų, dainininkų, šokėjų pasirodymai, liaudies amatininkų bei nacionalinių patiekalų mugė, kurioje degustuojami įvairių Europos regionų valgiai ir gėrimai.

Norėdama deramai suorganizuoti nacionalinės svarbos renginį, Kauno miesto savivaldybė inicijavo viešosios įstaigos „Hanza Kaunas 2011“ įkūrimą, kurios steigėjais tapo Kauno miesto savivaldybė ir viešoji įstaiga „Hansa Kaunas“, nuo 2005 m. organizuojanti šventę „Hanza Kaunas“.

Nuo 1991 m. prie Naujosios Hanzos miestų sąjungos, kuri šiuo metu vienija 172 miestus iš 15 Europos valstybių, prijungtas ir Kaunas. Tai yra vienintelis Lietuvos miestas, kuriame XV–XVI a. pirmoje pusėje veikė Hanzos pirklių (Dancigo) įkurta kontora. Dėl nepalankių vietinės valdžios sprendimų ir didelių mokesčių Hanzos kontora Kaune gyvavo tik nepilną šimtmetį (1445–1540 m.), bet šis istorinis laikotarpis paliko ryškų pėdsaką Kauno istorijoje ir šie laikai įsiminti kaip ypatingas ūkio suklestėjimo metas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: