pexels.com archyvo nuotr.

Jau šį trečiadienį (lapkričio 25 d.) Kaune prasidės net šešiolika dienų truksiantis Baltojo Kaspino festivalis, pačiomis įvairiausiomis formomis skatinsiantis kiekvieną prisidėti prie pasaulinės smurto prieš moteris įveikimo akcijos, atkreipti dėmesį į smurtą lyties pagrindu bei kartu stengtis įveikti tiek asmeninius, tiek institucinius mūsų visuomenės sunkumus įveikiant smurtą.

Kasdien iki pat gruodžio 10 d. vyksiančiuose renginiuose bus aptariama ir sprendžiama viena aktualiausių Lietuvos ir viso pasaulio problemų – smurtas prieš moteris. Tai opi ir jautri problema, tad dažnai apie ją kalbėti ne tik nedrąsu kalbėti, tačiau daugeliui ir nesinori. Baltojo Kaspino festivalio tikslas – žinutę apie su lytimi susijusį smurtą perduoti kuo įvairesnei ir gausesnei auditorijai, todėl renginių žanrai ir erdvės varijuoja, renginiai taip pat pritaikyti įvairiaus amžiaus žmonėmis. Visi renginiai nemokami! Dialogas bus kuriamas ne tik formaliose diskusijose, bet ir pasitelkiant kūrybiškumą, performatyvumą bei vizualumą:  filmų peržiūrose, performansuose, spektakliuose, koncertuose, parodose bei poezijos skaitymo vakarų metu. Specialistams bus surengtos diskusijos, kūrybinės dirbtuvės, o festivalio uždarymo dieną interaktyvi konferencija. Savo kūryba festivalio metu dalinsis šokio teatras „AURA“, fotomenininkas Ričardas Schofield‘as, dainininkė Bjelle, šokėja ir performanso meno atstovė Agnė Auželytė, teatro grupė „Teatronas“, studija „Ugnies Ratas“ ir kiti.

Festivalio organizatorius – labdaros ir paramos fondas FRIDA lapkričio 25 d., 18 valandą kauniečius ir miesto svečius kviečia į nemokamą atidarymo renginį „Romuvos“ kino teatre (Laisvės al. 54). Tai bus neįtikėtinai stipraus filmo „Nuodėmė tylėti“ („Sin by Silence“) peržiūra, po jos –  diskusija tema „Apsaugos nuo smurto įstatymas – proveržis įveikiant smurtą prieš moteris? O kas toliau?“.

„Nuodėmė tylėti“ („Sin by Silence“) puikiai atspindi festivalio idėją ir tematiką. Jo veikėjų balsai ataidi iš už sunkių kalėjimo durų. Moterys, nuteistos už savo vyrų – smurtautojų nužudymus, suburia kalinių grupę, siekiančią pakeisti visuomenės požiūrį į smurtą šeimoje. Tokios kalinių iniciatyvos JAV kalėjimų istorijoje dar nebuvo. Per pastaruosius du dešimtmečius „Nuteistų moterų prieš smurtą“ grupė ne tik suteikė kalinėms, nukentėjusioms nuo smurto šeimoje, bendrumo jausmą ir erdvę išsipasakoti, bet ir inicijavo įstatymų pakeitimus, skatino švietimą apie smurtą šeimoje bei jo prevenciją už kalėjimo sienų. Situacija Lietuvoje (2011 m. priėmus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą), iš vienos pusės, atrodo geresnė, iš kitos – daug kas stringa, taikant tą įstatymą praktikoje, o visuomenėje ar net pagalbą teikiančiose institucijose neretas aukos kaltinimas. Jautrios filmo istorijos taps atspirties tašku diskusijai po seanso apie lietuviškas smurto prieš moteris realijas.

Diskusijoje dalyvaus Lietuvos policijos mokyklos atstovas Vilius Velička, psichologė Rožė Joffė, advokatė Edita Marija Šlapikienė ir Daiva Baranauskė – fondo FRIDA vadovė.

Daugiau informacijos apie festivalio renginius internete: www.facebook.com/baltojokaspinofestivalis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: