Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pėsčiųjų saugumui didinti Kaunas vėl renkasi netradicines ir kūrybiškas priemones. Kauno miesto savivaldybė bendradarbiaudama su gatvės meno dailininku Sauliumi Gudelevičiumi 10 pavojingų pėsčiųjų perėjų prieigų papuošė tikrovišku 3D piešiniu. Jame  vaizduojama ramiai per perėją einanti ančių šeimyna, tarsi primindama, kad šioje vietoje nėra kur skubėti.

„Netradiciniai ir netikėti sprendimai dažnai būna kur kas efektyvesni už įprastas priemones. Šie piešiniai atsirado ties pėsčiųjų perėjomis, esančiomis prie vaikų darželių ir mokyklų. Tikiu, kad tai padės vaikams formuoti įprotį prieš žengiant į gatvę neskubėti ir būti labai atsargiems“, – sakė Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis.

Menininkas sukūrė 3D gatvės meno piešinius, kurie atrodo itin tikroviškai. Šiais kūriniais kuriama trimačio vaizdo optinė iliuzija. Piešinio tikroviškumą galima įžvelgti žiūrint tik tam tikru kampu. Žiūrėjimo taškas, iš kurio geriausiai atsikleidžia piešinio efektas, yra pažymėtas ties kiekviena perėja. Tokie piešiniai papuošė perėjų prieigas Kovo 11-osios, P. Lukšio, Baltijos gatvėse, Šiaurės, A. Juozapavičiaus, V. Krėvės prospektuose, Raudondvario plente, Neries krantinėje.

Kaunas 2

Kaunas.lt archyvo nuotr.

„Tai mano pirmasis darbas, kuris turi ne tik estetinę funkciją. Neabejoju, kad ši priemonė pasiteisins. Dar piešimo procese žmonės sustojo apžiūrinėjo, girdėjau tik gerus atsiliepimus“, – pasakojo dailininkas Saulius Gudelevičius, virtualioje erdvėje prisistatantis Sauliaus Art vardu.

Kaunas 3

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybė nuolat ieško įvairių sprendimų, kurios didintų visų eismo dalyvių saugumą kelyje. Šių metų pavasarį 26 pavojingiausių miesto pėsčiųjų perėjų prieigose buvo dažais išpurkštos 52 trumpos interneto komentatorių citatos, nukreiptos į pėsčiuosius. Visos citatos buvo surastos naujienų portalų ir socialinių tinklų diskusijose. Kitas sprendimas buvo pritaikytas tų pačių metų pavasarį, kuomet trys avarijose sumaitoti automobiliai  kelioms savaitėms buvo sugrįžę į Kauno miesto gatves. Nebevažiuojančios transporto priemonės atliko socialinę misiją primindamos vairuotojams apie itin trapią ribą tarp saugaus ir pavojingo sau ir kitiems eismo dalyviams elgesio.

Kaunas 4

Kaunas.lt archyvo nuotr.

14 ypatingai pavojingų pėsčiųjų perėjų Kaune šiais metais jau įrengti šviesoforai. Iki šių metų pabaigos planuojama įrengti naujų arba rekonstruoti ir saugesnėmis paversti daugiau nei 30 reguliuojamų pėsčiųjų perėjų bei sankryžų.

Kaunas 5

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Dažnomis eismo nelaimėmis pasižyminčioje Kovo 11-osios gatvėje pritaikyta unikali technologija. Ties Taikos prospekto žiedu ir „Girstučio“ kultūros centru esančiose pėsčiųjų perėjose įrengta moderni įranga, fiksuojanti einančius žmones ir apie juos perspėjanti vairuotojus. Pėsčiųjų perėjose įrengtos specialios kameros, fiksuojančios pėsčiuosius. Kamerų siunčiamas signalas perduodamas į gatvėje ir pėsčiųjų perėją žyminčiuose kelio ženkluose įrengtas LED sistemas. Šiais metais iki rugsėjo vidurio Kaune  įvyko 103 eismo įvykiai, kurių metu  nukentėjo 110 pėsčiųjų, iš jų 1 žuvo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: