Dario Matrinelli / asmeninio archyvo nuotr.

Birželio 28 dieną Kauno Nacionaliniame dramos teatre paskaitą skaitys žymiausia pasaulio orangutanų tyrinėtoja, antropologė Birutė Galdikas. Ši paskaita – tai Kauno technologijos universiteto (KTU) Tarptautinio semiotikos instituto organizuojamo Pasaulinio semiotikos kongreso programos dalis. 500 mokslininkų iš 5 žemynų dalinsis savo įžvalgomis, žiniomis ir kurs naujas patirtis.

13-asis Pasaulinis semiotikos kongresas yra pirmas toks renginys Baltijos šalyse. Jame paskaitas skaitys ir seminarus ves mokslininkai iš Brazilijos, Italijos, Austrijos, Prancūzijos, Pietų Korėjos, Suomijos, Kanados ir kitų pasaulio šalių. Daugiausia dalyvių susirinks iš Lietuvos.

Dalyviai turės galimybę išgirsti ir žymių asmenybių, svarbių ne tik semiotikos mokslui, bet ir visam pasauliui, paskaitas. Pirmadienį KTU Kultūros centre Basarabas Nicolescu skaitys pranešimą tema „Tarpdiscipliniškumas kaip sprendimas šiuolaikinio pasaulio iššūkiams“, o trečiadienį Nacionaliniame Kauno dramos teatre Birutė Galdikas skaitys pranešimą „Tarpspecifinio supratimo link“.

„Žmonių ir gyvūnų bendravimo rėmus laužanti Birutė Galdikas yra istorinė figūra, kiekvieno semiotiko autoritetas. Basarabas Nicolescu, atlikęs daug tyrimų ir puikiai išmanantis daugiadiscipliniškumo, tarpkultūrinio ir multimodalaus bendravimo niuansus, kongreso dalyviams yra labai reikšmingos asmenybės“, – teigia Dario Martinelli Tarptautinio semiotikos instituto direktorius, vienas iš renginio organizatorių.

Tačiau šie savaitės renginio akcentai yra tik maža viso kongreso, vyksiančio KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete, dalis. Kiekvieną dieną vyks pranešimų sesijos įvairiomis temomis, kurių kartais vienu metu – net po dvylika. Taip pat dalyvių laukia knygų paroda, mokslinių žurnalų mugė ir dar keletas staigmenų, kurių organizatoriai neatskleidžia.

Įdomi ir turininga savaitė laukia viso fakulteto, tačiau užimti organizatoriai nepamiršta ir įpareigoja dalyvius nepamiršti Žaliojo universiteto ir išlieka ekologiški. „Visas maistas, tiekiamas dalyviams, bus veganiškas, nebus plastikinių lėkščių, kiek įmanoma stengsimės naudoti vietinius produktus ir išlikti socialiai atsakingi“, – patikina D. Martinelli.

500 atstovų iš penkių pasaulio žemynų jau nuo pirmadienio ryto būriuosis KTU socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete ir dalinsis semiotikos žiniomis, atradimais ir patirtimi. Pasaulinis semiotikos kongresas KTU – jau birželio 26–30 dienomis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: