Markas Romer / Kaunas.lt archyvo nuotr

Šį penktadienį Kaune viešėjęs Europos švietimo profesinių sąjungų komiteto vadovas Martinas Romer susipažino su miesto švietimo sistemos aktualijomis, pasiekimas ir problemomis. Kalbėdamas apie būtinas reformas, svečias pateikė jo gimtosios Danijos pavyzdį.

„Daug metų dirbu su profesinėmis sąjungomis. Aišku, kad švietimo srityje reikia pokyčių. Vienas iš jų – infrastruktūros restruktūrizacija ir optimizacija. Tai skaudus ir nepopuliarus procesas, tačiau jeigu tai nebus padaryta greitu metu, po penkerių metų bus dar blogiau. Mano gimtinėje Danijoje mes tą padarėme labai seniai. Uždarėme daugiau nei 800 mokyklų, tačiau radome būdų, kaip neatleisti mokytojų. Dabar situacija tikrai gera ir tenkinanti visas šalis – ir mokytojus, ir tėvus, ir politikus“, – savo patirtimi dalinosi Europos švietimo profesinių sąjungų komiteto vadovas M. Romer.

Pasak Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, Kaune šiuo metu peržiūrimas visų švietimo įstaigų ūkis: finansai, administravimas, pastatų energetinis efektyvumas, išlaikymo kaštai. M. Matijošaitis taip pat papasakojo apie Kaune įgyvendinamą ambicingą planą iki kitų metų rugsėjo į miesto darželius priimti visus norinčius.

„Pabaigėme mokyklų tinklo pertvarką. Dabar mūsų pagrindinis tikslas – kokybė. Taip pat ieškome būdų, kaip mokytojams padidinti atlyginimus“, – sakė V. Matijošaitis.

Reikia pokyčių

Kauno miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos vadovas Virginijus Mažeika teigė, jog užtikrinti mokymosi kokybę padeda Europos Sąjungos šalyse taikomi metodai: pažangos stebėjimas, diagnostiniai testai ir kiti įrankiai.

„Kalbant apie mokytojų atlyginimus, klasių komplektaciją, situacija Kaune  yra geresnė nei daugelyje kitų šalies savivaldybių. 54 procentai miesto biudžeto tenka būtent švietimui“, – susitikimo metu pabrėžė V. Mažeika.

Pristatė mokslo centro projektą

M. Romer domėjosi Nacionalinio mokslo ir inovacijų centro projektu „Mokslo sala“. Nemuno saloje planuojamo statyti mokslo populiarinimo centro idėją svečias įvertino itin palankiai.

„Pasirinkta vieta tiesiog ideali. Žinoma, laukia nemažai darbo, tačiau grįžęs į Kauną po kelerių metų būtinai aplankysiu šį mokslo centrą“, – sakė M. Romer.

Diskusijoje dalyvavo visuomeniniai mero patarėjai Dainius Pavalkis ir Virginija Rupainienė. M. Romer penktadienį aplankė Panemunės pradinėje mokykloje bei „Saulės“ gimnazijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: