Kaunas.lt archyvo nuotr.

Medikai, teisėsaugininkai ir kitų specialiųjų tarnybų pareigūnai, žiniasklaidos bei įvairių organizacijų atstovai sutarė darniau bendradarbiauti savižudybių prevencijos srityje, kad ilgainiui tokios tragiškos nelaimės Kaune taptų vis retesnės. Tokiam žingsniui visus suvienijo memorandumo pasirašymą inicijavusi Kauno miesto savivaldybė.

„Labai liūdna, kad savižudybių tema kiekvieną dieną tampa vis aktualesnė, bet džiugu matyti, kad kauniečiai išties sugeba susiburti bendram tikslui. Tikiu, kad šis memorandumas neliks vien tik popieriuje. Padėdami parašus po juo, turime jausti atsakomybę už šį vieningą susitarimą“, – prieš padėdamas parašą ant pirmojo memorandumo egzemplioriaus kalbėjo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Lietuvos gyventojų savižudybių skaičius daugiau nei dešimtmetį išlieka didžiausias Europoje. Kasmet šalyje tokiomis aplinkybėmis iš gyvenimo pasitraukia apie 1000 gyventojų. Tarp penkių didžiųjų Lietuvos miestų pagal skirtingas skaičiavimo metodikas Kaunas yra antroje-trečioje. 100 tūkst. gyventojų tenka 15 tragiškų atvejų. Nuo 2010 metų Kauno mieste iš gyvenimo pasitraukė 414 žmonių. Dažniausiai tai 41-60 metų amžiaus žmonės.

Kauno miesto taryba yra patvirtinusi ekspertų grupės parengtą savižudybių prevencijos modelį. Jame akcentuojamas aktyvus visų sektorių dalyvavimas bei efektyvus jų veiksmų koordinavimas, o taip pat vieningos kompleksinės pagalbos sistemos kūrimas. Tai turėtų užtikrinti rezultatyvų tarpusavio keitimąsi informacija ir operatyvią pagalbą žmonėms įvairiose savižudybių rizikos stadijose – galvojantiems apie savižudybę, mėginusiems kelti prieš save ranką ar iš gyvenimo pasitraukusiųjų artimiesiems.

„Šio memorandumo pasirašymas nėra pabaiga. Tai tik pati pradžia. Mes tikrai analizuosime, kaip sekasi įgyvendinti šiuos iškeltus tikslus. Stebėsime, kas pasikeitė po metų, ką šioje programoje galbūt reikėtų keisti. Gali būti, kad po kurio laiko išryškės visai kitos problemos. Būkime aktyvūs, dalinkimės savo pastebėjimais, pasiūlymais, kad tas darbas būtų maksimaliai naudingas“, – sakė vienas šio memorandumo iniciatorių, Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Donatas Večerskis.

Penktadienį į Kauno miesto savivaldybę susirinkę policijos pareigūnai, ugniagesiai, medikai, psichikos sveikatos specialistai, žiniasklaidos ir įvairių įstaigų bei organizacijų atstovai, pasirašydami memorandumą, išreiškė viltį, kad jų pastangos bei pagalba krizinėse situacijose ilgainiui taps veiksmingesnė ir padės išvengti kritinių padarinių.

Tuo metu Kauno miesto savivaldybė įsipareigojo finansuoti savižudybių prevencijos veiklas, rūpintis jų įgyvendinimu, užtikrinti psichologinę pagalbą mokyklose, vykdyti susijusią stebėseną bei organizuoti reguliarius mokymus įvairių sričių specialistams, kaip nustatyti savižudybės riziką, tinkamai reaguoti bei nukreipti pagalbai ir ją suteikti.

Be to, Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras imasi iniciatyvos „Tu nesi vienas“. Ja siekiama padėti žmonėms, kad sudėtingose situacijose nepalūžtų ir ieškotų vidinės stiprybės bei pagalbos iš šalies, o pastaroji būtų maksimaliai greita bei efektyvi.

Pirmasis susitikimų ciklas „Tu nesi vienas“ startavo praėjusį šeštadienį – keturi lektoriai visus kauniečius ir miesto svečius pakvietė į susitikimus gyvam liudijimui bei diskusijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: