© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Šiais metais vienintelį Kaune botanikos sodą aplanko net du kartus daugiau lankytojų nei įprastai. Praėjusiais metais 90-metį atšventęs sodas lankytojus traukia naujovėmis bei kintančiu savo įvaizdžiu, skelbiančiu, jog botanikos sodas nėra vien tik oranžerija – tai kur kas daugiau.

Naujos ar atnaujinamos kolekcijos, seminarai, parodos, renginiai, pritaikomumas asmeninėms šventėms bei dideli kelerių metų plėtros planai byloja – Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodas pasiruošęs tapti europietiška, modernia ir visoms kartoms patrauklia vieta.

Saugoma ir atnaujinama istorija

Kauno botanikos sodo istorija prasidėjo 1923 metais, kuomet buvęs Juozapo Godlevskio  dvaras su 74 ha teritorija buvo padovanotas Lietuvos Universiteto (vėliau – Vytauto Didžiojo universiteto) Botanikos mokslų centrui. Botanikos sodas buvo pašventintas tuomečio Lietuvos Respublikos Prezidento Aleksandro Stulginskio, kuris padėjo kertinį akmenį pirmajai oranžerijai.

Sunkaus ir atsakingo darbo dėka per du dešimtmečius sodas tapo žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, kol jo klestėjimą sutrukdė Antrasis pasaulinis karas. Karo metu stipriai nukentėjo sodo kolekcijos, likusias pavyko išsaugoti tik įtikinus vokiečius vaistinių augalų reikalingumu jų kariuomenei. Karui pasibaigus augalų kolekcijos buvo atnaujintos, o jų puoselėjimas bei plėtimas nesibaigia ir šiandien.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Sode istorinis palikimas ne tik saugojamas, bet ir prikeliamas naujam gyvenimui – J. G. (Juozapo Godlevskio) inicialų forma iškastuose tvenkiniuose jau kelerius metus vandens čiurlenimą kelia fontanas, sodo teritorijai priklausančią gynybinę sieną ketinama renovuoti, dvaro arklides paversti moderniomis auditorijomis studentams, kavine bei nedideliu, bet jaukiu viešbučiu, o atnaujinta ledainė šiemet jau atvėrė duris seminarams ir net civilinės santuokos ceremonijoms.

Aukštosios Fredos dvare įsikūręs botanikos sodas saugoja ne tik istorinį dvaro palikimą, bet ir įvairias augalų rūšis, kurias kaupia ir pristato lankytojams. Kai kurios kolekcijose saugomos augalų rūšys prieš dešimtis metų buvo randamos beveik prie kiekvienos sodybos, tačiau dabar šiuos augalus galima pamatyti tik sode:

„Dabar daug žmonių ateina pažiūrėti senųjų augalų veislių, kadangi jų jau mažai kur galima pamatyti. Įmantrius augalus įsigyti ar parsivežti gali visi, todėl šiuo metu atsigręžiama į senąsias, jau iš sodybų dingusias, veisles, pavyzdžiui, kaip į kai kurias senų bijūnų rūšis. Dabar seni dalykai atrandami iš naujo“, – pasakoja VDU Botanikos sodo Paslaugų ir Inovacijų centro vadovė Kristina Mulevičienė.

Tad viename pagrindinių Kauno miesto traukos centrų lankytojai ekskursijų metų supažindinami ir su istorija, ir su augalais.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Edukacijai pritaikomi pokyčiai

Vienas pagrindinių botanikos sodo tikslų yra supažindinti visuomenę su augalais bei jų priežiūra. Šį pavasarį sode vyko unikalūs seminarai bei mokymai apie tam tikrų augalų rūšis, jų sodinimą, pažinimą, dauginimą bei priežiūrą. Panašių seminarų ciklą ketinama pratęsti ir rudenį.

Šiais metais sode persodinama ypač daug kompozicijų, kurios skirtos ne tik grožėtis, bet ir mokytis.

„Siekiame keisti savo požiūrį ir darome taip, kad kiekviename sodo kampelyje lankytojai rastų kažką netikėtą, visiškai skirtingas bet šalia sutelktas ekspozicijas. Dviejų metų sodo veiklos planuose numatyta kas mėnesį įvykdyti tam tikrus kompozicijų persodinimo darbus“, – pasakoja VDU botanikos sodo Kolekcijų skyriaus vadovas dr. Arūnas Balsevičius.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Pašnekovas džiaugiasi šalia oranžerijos persodinama jurginų kolekcija, kuri anksčiau glaudėsi už sodo tvoros. Įrenginėjamame jurginų take bus galima susipažinti ne tik su įprastomis jurginų veislėmis, bet ir su tomis, kurios išvestos Lietuvoje. Sode taip pat naujai kuriamos vienadienių, sidabražolių ir spygliuočių kolekcijos, natūralių pievų sodelis bei vandens augalų ekspozicija.

Savo ekspozicijos vietą taip pat keičia ir didžiausia Lietuvoje rožių kolekcija, kurios teritorija plečiama. Tikimasi, jog sulaukus privačių investicijų ekspozicijai suprojektuotas plotas per kelerius metus bus užpildytas.

Šiuo metu pertvarkoma ir 1968 metais pasodinta bei visų botanikos sodų šerdimi vadinama floros ir sistematikos kompozicija, skirta augalų pažinimui. Šalia šios kompozicijos visiškai naujai įrengtas vaistinių augalų sodelis, kuris rudeniop pakvies lankytojus susipažinti su vaistiniais augalais.

Rudenį lankytojus pakvies ir naujai kuriamas edukacinis daržas, leisiantis pamatyti bei paragauti įvairių daržovių rūšių.

„Pasėjome įvairių morkų – ir juodų, ir raudonų, ir baltų. Norime parodyti, jog ir pomidorai nebūna vien tik raudoni – juk būna ir dryžuotų, ir baltų, ir mėlynų. Vaikams tai įdomu, todėl toks edukacinis daržas yra labai svarbus švietimui“, – pasakoja dr. Arūnas Balsevičius.

Be viso to, jau šį penktadienį bus atidaryta nauja, energinių augalų ekspozicija, kurioje lankytojai bus supažindinami su tokiais energiniais, maistiniais, pašariniais bei vaistiniais augalais, kaip kviečiai, bulvės, linai, kanapės, dilgelės bei daugeliu kitų augalų. Šių augalų biomasė naudojama įvairiems energijos poreikiams tenkinti, todėl labai svarbu visuomenę šviesti apie tokių augalų svarbą bei naudingumą. Daugiau nei 50 arų užimanti ekspozicija laukia lankytojų jau nuo šio penktadienio 12 val.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Orientuojasi į lankytojų poreikius

Kauno botanikos sodas pritaikytas ne tik edukacijai, bet ir turiningam laisvalaikio praleidimui augalų apsuptyje. Naujai įkurtos poilsiavietės kviečia lankytojus iškyloms gamtoje, o ką tik įrengta vaikų žaidimo aikštelė bei sūpuoklės traukia mažiausius augalų tyrinėtus vaikiškoms pramogoms. Be visa ko, sodas pritaikytas ir gimtadienių, krikštynų šventimui – esant poreikiui, galima pastatyti specialias palapines ar užsisakyti pažintinę programą, tokią, kaip „jaunojo tyrėjo gimtadienis“.

Botanikos sode ištisus metus vyksta daug įvairių ir jau tradicija tapusių renginių – „Augalų žavadienis“ su amatininkų dirbtuvėmis, mugė „Pakalnučių žiedas“, inkilų kabinimo šventė, „Parko paukštis“, rengiamos įvairios parodos, konferencijos ir seminarai. Sode kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį vaikus jaunaisiais mokslininkais tapti pakviečia NSO (Naturales Scientiae Omnibus – gamtos mokslai visiems) laboratoija, kurioje atliekami įvairaus pobūdžio eksperimentai bei tyrimai.

Šią vasarą lankytojai bus pakviesti ir į dar vieną, visiškai naują renginį – naktinę oranžerijos ekskursiją, kurios metu bus galima iš naujo pažinti specialiai apšviestus ir taip savo išvaizdą pakeitusius augalus.

„Tamsoje, apšvietus specialiomis spalvomis, augalai pasikeičia – šešėliai ir spalvos sukuria įspūdingą vaizdą. Pabandėme tokią parodą daryti „Augalų žavadienio“ metu ir ji sulaukė ypatingo susidomėjimo, tad ketiname šią vasarą pakviesti lankytojus net į dvi naktines oranžerijos ekskursijas“, – pasakoja VDU Botanikos sodo Paslaugų ir Inovacijų centro vadovė Kristina Mulevičienė.

Didėjantis lankytojų skaičius įrodo, jog Kauno botanikos sodas žengia reikiama linkme, augalų kaupimui bei saugojimui skirtą vietą pritaikydamas ne tik pirminiams tikslams, bet ir lankytojų edukacijai bei maloniam laisvalaikio praleidimui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: