© Aušros Leonavičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kauno ryšių istorijos muziejus įsikūręs Kauno senamiestyje, visai šalia Kauno rotušės. Šiuo metu čia yra sukaupta daugiau kaip 14 tūkstančių eksponatų: nuotraukų, istorinių dokumentų kopijų,  pašto ženklų, istorinių ryšių technikos eksponatų. Muziejus suteikia galimybę prisiliesti prie technologijų raidos ir pajausti, kaip greitai technologijos keičiasi, tobulėja.

Istorija

Kauno ryšių istorijos muziejaus pastatai skaičiuoja jau nebe pirmą šimtmetį.  Jie buvo pastatyti XVI – XVII amžiuje kaip ir pati Kauno Rotušė. Pastatų paskirtis tuo metu buvo sandėliuoti grūdus. Abiejų Tautų Respublikos ir Maskvos karo metais (1654m. – 1667 metų laikotarpiu) pastatai buvo apgriauti, o praėjus pusantro šimtmečio apdegė. Pilna pastatų rekonstrukcija prasidėjo tik 19 amžiaus pradžioje, kuomet buvo nuspręsta ten įkurti pašto kontorą. Dabartiniuose ryšių istorijos muziejaus pastatuose  paštas buvo įsikūręs iki 1898 metų, kuomet ten buvo nuspręsta įkurti Kauno miesto muziejų. Po Antrojo pasaulinio karo, Kauno miesto muziejaus nebeliko, o patalpos buvo naudojamos ūkiniams reikalams. Pats ryšių muziejus buvo įkurtas 1994 metais, o dabartinis pavadinimas jam suteiktas 2001 metais.

© Aušros Leonavičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Muziejaus ekspozicijos

Muziejaus darbuotojai pirmiausia rekomenduoja aplankyti pašto istorijos ekspoziciją. Joje galima pamatyti LDK valdovų raštų kopijų, žemėlapių, seno laikmečio daiktų – skrynių, dokumentų laikiklių , pašto antspaudų, prieš beveik šimtmetį leisto laikraščio “Paštininko žodis” egzempliorių ir kt.  Kitame, greta esančiame pastate, įkurta istorinių ryšio technikos egzempliorių ekspozicija.  Jei pirmoji muziejaus ekspozicijos dalis buvo sudaryta daugiausia iš istorinių dokumentų kopijų , fotografijų, tai antroji skirta techniniams įrengimams. Ekspozicijoje pamatysite morzės telegrafo aparatą, telefono stoties komutatorius, telegrafus, senus televizorius, radiolas. Tolimesnėse salėse galėsite pažvelgti ir į , rodos, į dar visai neseniai mūsų namuose buvusius kompiuterius ir telefono aparatus.

© Aušros Leonavičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kodėl verta apsilankyti?

Apsilankyti muziejuje, žinoma, verta pirmiausia dėl kultūringai ir įdomiai praleisto laiko. Tačiau Ryšių istorijos muziejus išsiskiria ir tuo, kad eksponatus ne tik stebėsite uždarytus spintelėse po stiklu, tačiau turėsite galimybę ir juos išbandyti. Muziejaus gidė minėjo, kad tokia galimybe ypač naudojasi vaikai. Išbandyti Morzės aparatą, paskambinti naudojantis žingsnine – dekadine telefono stotimi , pripažinsiu, unikali patirtis.

© Aušros Leonavičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Muziejus lankytojų laukia trečiadieniais – sekmadieniais nuo 10 valandos ryto iki 18 valandos vakaro.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: