kaunas.lt archyvo nuotr.

Kaunas yra puiki vieta kurti filmus ar filmuoti atskiras jų scenas. Tuo pirmadienį galėjo įsitikinti užsienio šalių kino industrijos profesionalai, kuriems buvo surengtas galimybių turas po Kauną. Specialaus turo metu Kaunas buvo pristatytas kaip potencialus miestas investicijoms kino gamybos srityje bei išskirtinė erdvė filmavimo darbams.

Į šiuo metu vykstantį tarptautinį festivalį „Kino pavasaris” iš JAV, Didžiosios Britanijos, Slovakijos, Rumunijos, Ispanijos, Estijos, Bulgarijos, Kroatijos, Lenkijos, Berlyno ir kitų valstybių atvykusius kino industrijos profesionalus pirmadienį savivaldybėje pasveikino Kauno meras Andrius Kupčinskas. Užsienio svečiams Kauno kino studijos padalinio „Kauno filmų biuras” atstovai pristatė prezentaciją „Kodėl verta filmuoti Kaune”. Po jos vykusios ekskursijos metu kino kūrėjai buvo supažindinti su senamiesčio, Kauno fortų, Kristaus Prisikėlimo bažnyčios erdvėmis ir aplinka.

„Kaunas įsikūręs geografiškai patogioje Lietuvos vietoje, lengvai pasiekiamas traukiniu, automobiliu ar oro transportu. Miesto savivaldybė bei įvairios tarnybos visuomet pasirengusios bendradarbiauti ir padėti filmų kūrėjams įgyvendinant jų idėjas. Kaune taip pat įsikūrę nemažai teatrų, o miesto universitetuose studijuoja naujųjų medijų, garso, kino industrijų specialistai”,- svečiams iš užsienio pasakojo „Kauno filmų biuro‘ koordinatorius Darius Baltušis.

Anot D. Baltušio, kino industrijos atstovų dėmesį patraukia ir unikali Kauno architektūra. „Filmų kūrėjai mieste gali rasti įvairiausių architektūros stilių, pradedant 14-15 amžiaus gotikiniais statiniais, išlikusiais Renesanso ar Baroko laikų pastatais ir bažnyčiomis, baigiant carinio laikotarpio architektūros palikimu. Mieste taip pat gausu atvirų erdvių filmavimui: S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas, Botanikos sodas, šalia Kauno esantis bene didžiausias Europoje etnografinis Lietuvos liaudies buities muziejus”, – dėstė D. Baltušis.

Kaune iki šiol įvairių žanrų filmus kūrė ar atskiras scenas filmavo Vokietijos, Švedijos, Italijos, D. Britanijos ir kitų valstybių kino kūrėjai. Praėjusių metų pabaigoje švedų kino kompanija, bendradarbiaudama su Kauno kino studijos padaliniu „Kauno filmų biuras” ir Kauno miesto savivaldybe filmavo tris filmo ,,Džentelmenai ir gangsteriai” scenas.

19-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis (VTKF) „Kino pavasaris” vyksta 2014 m. kovo 20 – balandžio 3 dienomis. Tai – didžiausias kino renginys Lietuvoje, pernai pritraukęs daugiau nei 80 tūkst. žiūrovų, ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Šiemet „Kino pavasaryje” bus parodyta apie 250 filmų, kuriuos festivalio atstovai atrinko, per metus aplankę daugiau nei 30 tarptautinių festivalių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: