Liudas Mažylis / Jono Petronio nuotr.

Vasario 16-osios akto originalą suradęs profesorius Liudas Mažylis pripažįsta esąs aistringas kolekcionierius ir todėl nuolat lankosi įvairiuose sendaiktininkų ir antikvarų susibūrimuose.

„Kaskart lankydamasis tokiame renginyje tikiesi atrasti ką nors išskirtinio. Pripažinsiu, dar iki surandant aktą, vis pagalvodavau – o gal pavyks aptikti kokią užuominą, susijusią su pačiu aktu arba signatarais, kuri galėtų užvesti ant kelio“, – pasakojo profesorius, savaitgalį besiruošiantis apsilankyti didžiausiame Baltijos šalyse senturgyje „Laiko ratu“.

Jis kolekcionuoja įvairius senovinius dokumentus, atvirutes, o pagrindinis jo taikinys dabar – laiškai arba atvirutės su pašto antspaudais. Profesorių domina Pirmojo pasaulinio karo metų, tarpukario laikotarpiai, bet labiausiai – carinės Rusijos laikų palikimas.

„Mano tikslas – aptikti antspaudus su kuo retesniais to meto lietuviškais vietovardžiais. Logiška, kad, pavyzdžiui, antspaudai su Kauno vardu nėra tokie reti. Kitaip, nei, tarkim, nedidelių miestelių. Bet, žinoma, kuo retesnis vietovardis, tuo sunkiau jį atrasti. Todėl kiekvienas tokio antspaudo aptikimas yra gana rimtas įvykis“, – apie savo pomėgį pasakojo L. Mažylis.

Jis taip pat nelieka abejingas ir įvairioms senovinėms nuotraukoms, tačiau šioje srityje nesispecializuoja.

„Nuotraukos taip pat įdomu, bet yra kitų kolekcininkų, kurie toje srityje specializuojasi, tai aš čia nesitikiu tarti kokio tai svaraus žodžio. Man įdomiausi visokie dokumentai, kartais knygos, kitaip tariant visokie popieriai“, – sakė pašnekovas.

Jis stengiasi nepraleisti nė vieno Kaune du kartus per metus vykstančio senturgio „Laiko ratu“, nes tai didelis renginys ir todėl didesnė tikimybė surasti ką nors išskirtinio.

„Be to, čia atvyksta nemažai sendaiktininkų iš kitų šalių, bet ir pas juos galima aptikti su Lietuva susijusių retų dalykų. Turiu pažįstamų veidų, pas kuriuos žinau, kad galiu tikėtis rasti ko nors įdomaus, bet visada yra ir netikėtumo faktoriaus. Čia lankantis patinka tas jausmas, kad visada yra tikimybė padaryti kokį nors įdomų atradimą. Ir pati atmosfera labai patinka, pasivaikščioti, pasižvalgyti, pasiklausyti“, – vardijo profesorius.

Senturgyje „Laiko ratu“ kovo 17 ir 18 dienomis (šeštadienį ir sekmadienį) nuo 12 val. Liudas Mažylis pristatys savo knygą „99 metai po įvykio“, bendraus su lankytojais. Čia pat bus galim šią knygą ir įsigyti su profesoriaus autografu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: