„Knygų namukas“ / Organizatorių archyvo nuotr.

Knygų namukas” – tai netradicinė, miesto erdvėje integruota biblioteka, kurios turiniu gali naudotis kiekvienas skaitymo malonumą jaučiantis žmogus. Tai išties unikali iniciatyva, nes priešingai nei įprastinėje bibliotekoje knygomis dalijasi patys lankytojai, nėra nustatyto gražinimo termino, skaitytojo bilieto, o palikti ar pasiimti knygą galima visą parą.

Pirmasis Kauno knygų namelis būsimiems lankytojams duris atvėrė 2015 m. vasario 16 dieną, kai žmonės minėjo iškilmingą Lietuvos valstybės atkūrimo šventę. Atgaivintame, studentų ir miestiečių pamėgtame Studentų skvere biblioteką įsteigė Vytauto Didžiojo universiteto absolventės, viešosios komunikacijos bakalaurės Indrė Levickytė ir Greta Rozenbergaitė.

Artėjant gražiausioms metų šventėms, kai žmonės prisimenu gerus nuveiktus darbus, įgyvendintas prasmingas idėjas ir siekia pajusti dalinimosi džiaugsmą, nusprendėme pakalbinti originalią idėją Kauno mieste realizavusias entuziastes ir pasidomėti, ar „Knygų namukas“ vis dar sėkmingai atlieka savo misiją.

Knygu Namukas 2

 „Knygų namuko“ atidarymas / Organizatorių archtvo nuotr.

Kaip ir kada gimė idėja Kaune pasatyti netradicinę biblioteką „Knygų namelį“?

Prieš nusprendžiant įgyvendinti šią idėją dažnai lankydavausi Vilniuje ir ne kartą teko užsukti į Vilniaus universitete esantį kiemelį, kuriame jau senokai buvo pakabintas toks knygų namelis. Man labai patiko ši idėja, pradėjau daugiau skaitinėti, iš kur atsirado ši mintis, kas jos autoriai, vėliau sužinojau ir apie Tramvajų g. (Vilniuje) taip pat jau metus gyvuojantį tokį namelį. Tuo metu kaip tik dirbau vieno laikraščio redakcijoje žurnaliste, tad sugalvojau parengti straipsnį apie šiuos namelius, pristatyti skaitytojams šią „LittleFreeLibrary“ organizaciją. Tuomet ir sužinojau, jog Kaune tokio namelio nėra iki šiol, o ir visoje Lietuvoje dar mažai kas žino apie tokią iniciatyvą. O iki pirmojo knygų namelio Kaune viskas išsirutuliojo, kai studijuodama turėjau atlikti praktiką. Tąkart didžioji dauguma mano kurso draugų nusprendė praktiką atlikti įvairiose įmonėse, kur neretai nusivildavo, nes vietoj gaunamų praktinių žinių dažniausiai nešiodavo savo vadovams kavą. Tad,pasiklausiusi draugų pasakojimų, aš nusprendžiau įgyvendinti šį projektą ir susitariau, kad universitete man tai būtų užskaityta kaip įgyvendinta praktika. Taip, padedant kurso draugei Gretai, Studentų skvere atsirodo pirmoji knygų bibliotekėlė Kaune.

Indre Levickyte ir Greta Rozenbergaite

Indrė Levickytė ir Greta Rozenbergaitė / Organizatorių archyvo nuotr.

Kodėl, jūsų nuomone, kauniečiams ir miesto svečiams šios idėjos įgyvendinimas buvo svarbus ir naudingas?

Nežinau, kiek kauniečių pasakytų, kad tai jiems buvo svarbus įvykis, tačiau, manau, naudą atrado ne vienas į Studentų skverą užsukęs kaunietis. Dirbu netoli šios vietos, tad dažnai pro ją praeinu, pravažiuoju ir gana dažnai matau ten pradarytas namelio duris bei į vidų iki pusės sulindusius žmones, kurie skaito ten esamas knygas, renkasi, kiti atvirkščiai – ateina su maišeliu savo iš namų atneštų knygų. Dabar šis „Knygų namukas“ jau tapo šio skvero simboliu.

Knygu namukas 2

 „Knygų namukas“ / Organizatorių archyvo nuotr.

Koks buvo pagrindinis jūsų tikslas prieš įgyvendinat šią iniciatyvą?

Kadangi anksčiau, prieš įrengiant mūsų „Knygų namuką“, ne kartą buvome girdėjusios apie kitų pastatytų namelių istorijas, kai jiems teko nukentėti nuo vandalų, tai mūsų pagrindinė misija buvo pasirūpinti šio namelio saugumu. Derinome šiuos klausimus su policija, tikrinome, ar patenkame į kokių nors miesto kamerų akiratį ir pan. Deja, atrodo jaudinomės be reikalo. Kauniečiai kultūringi žmonės, na ir labai myli savo šalį… nes per valstybines šventes visada stengiamės ant namelio iškelti tokias mažas Lietuvos vėliavėles, tai visada po dienos jos būna pavogtos arba nulaužtos. Na, bet vėliavos negaila, svarbu, jog pats namelis niekada iki šiol per 3 metus nebuvo aplaužytas ar kaip nors kitaip sugadintas.

Knygu namukas.jpg

 „Knygų namukas“ / Organizatorių archyvo nuotr.

Taip pat mūsų tikslas buvo pasirūpinti, jog ten visada būtų knygų, bijojome, kad žmonės tik ims knygas, bet neatneša savųjų. Vis dėlto čia irgi klydome, tikrai sulaukiame nemažai knygų. Net gi, kai buvome pavasariui nuėmę namelį tam, kad galėtume jį restauruoti po žiemos speigų, kartą atėjus prie šios vietos ant suoliuko radome paliktą maišelį su knygomis. Žmonės žino, kad tas namukas jau šios vietos šeimininkas ir žino, jog ten visada yra laukiamos knygos.

Knygu namukas 4

 „Knygų namukas“ / Organizatorių archyvo nuotr.

Ar pačios užsukate pasiimti ar palikti knygą bibliotekėlėje?

Tiek Greta, tiek aš dirbame miesto centre, tad Studentų skveras yra dažna mūsų kelio kryptis, mes tarsi kasdien ateiname pasimatyti su „Knygų namuku“. Tiesa, mes pačios knygų neimame, norisi jas palikti tikriesiems namelio lankytojams. Bet savas knygas dažnai atnešame.

Knygu namukas gamyba

 „Knygų namukas“ / Organizatorių archyvo nuotr.

Kokios visuomenės reakcijos susilaukėte įgyvendinusios šią iniciatyvą?

Reakcijos buvo tik teigiamos. Nors, tiesa, prieš pradedant patį idėjos įgyvendinimą, valstybinėje institucijoje, iš kurios reikėjo gauti leidimą statybai, gavome vienos darbuotojos repliką „Dar lego kaladėlių ten atsineškit“… Bet kas buvo – pražuvo. Nelaikom už tai jokios nuoskaudos, nes dabartinės žmonių reakcijos atperka viską. Ne vienas yra pasidalinęs nuotrauka su šiuo namuku ir ten atneštomis knygomis, taip pat nemažai žurnalistų rašė straipsnius apie šį Studentų skvero gyventoją. Dabar namukas yra tarsi gyva asmenybė: jis švenčia valstybines šventes iškeldamas savo vėliavėlę, švenčia Kalėdas, nes stovi kaip tik šalia visuomet papuošiamos universiteto eglės, galiausiai jį net galima pamatyti studentų nuotraukose iš diplomų įteikimo švenčių, kurios vyksta būtent šiame skvere.Turbūt geresnės vietos Kaune jam ir nebūtume radę!

Knygų namelis 2

 „Knygų namukas“ / Organizatorių archyvo nuotr.

Ar galite pasakyti, kad „Knygų namelis“ pateisino jūsų lūkesčius? O gal vis dar kažko trūksta?

Pateisino visu šimtu procentu! Daug ką pasako jau tai, kad prieš 3 metus šis namukas Kaune buvo pats pirmas, o visoje Lietuvoje tuo metu buvo gal 6-7 tokie knygų nameliui. Tuo tarpu dabar mes jau nebesuspėjame suskaičiuoti, kiek jų atsiranda kiekviename mieste. Dabar „LittleFreeLibrary“ namelių galima sutikti Vilniuje Bernardinų sodelyje, prie Kultūros ministerijos, Radviliškyje, Klaipėdoje, Alytuje, Nidoje, Mažeikiuose, Raseiniuose ir daugybėje kitų Lietuvos miestų! Visiems šiems namukams reikia tik knygų, aplankykit juos prieš šv. Kalėdas!

Knygu namukas ziema

 „Knygų namukas“ / Organizatorių archyvo nuotr.

Šiuo metu pasaulyje yra suskaičiuojama daugiau nei 60 tūkst. netradicinių bibliotekėlių, kuriose kasmet įvykdoma milijonai knygų mainų. Oficialiai įregistruotų „Knygų namelių“ Kauno mieste yra tik 4, tačiau neregistruotų skaičius kasmet vis didėja. Gatvėse, parkuose, prie kultūros ar mokslo įstaigų besikuriančios bibliotekėlės skatina nepamiršti skaitymo džiaugsmu ne tik mėgautis, bet ir dalintis juo su kitais.

Taip pat skaitykite: Kauno klinikų pacientams sveikti bus smagiau: atidarė keturiolika bibliotekėlių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: