Virginija Vitkienė / Kaunas.lt archyvo nuotr.

Projektas „Kauno akcentai“ artėja finišo tiesiosios link. Pirmadienį komisija atplėš vokus su idėjomis, tad dalyviai dar gali suskubti pateikti naujų pasiūlymų. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto vadovė Virginija Vitkienė įsitikinusi, kad šis konkursas turi didelį potencialą ir puikiai pasitarnaus populiarinant daugeliui menkai pažįstamas Kauno erdves. Menotyros mokslų daktarę ir Kauno bienalės vadovę V. Vitkienę pakvietėme pasidalinti mintimis apie konkursą ir jo reikšmę Kaunui.

– Kaip Jūs vertinate „Kauno akcentų“ konkursą iš meno kritikės pozicijų?

– Visų pirma, tai iš tiesų yra puiki iniciatyva, nes miesto savivaldybė gauna daug įvairių pasiūlymų su idėjomis, o čia yra galimybė visa tai įgyvendinti. Iš kitos pusės, man šiame konkurse pritrūko konkretumo. Šiųmetėje „Kauno akcentų“ programoje aš pasigedau tam tikro kelio nurodymo paraiškos teikėjams, jog jie galėtų akcentus susieti su Kaunui svarbiomis istorinėmis asmenybėmis, jų darbais. Kitąmet „Kauno akcentų“ konkurse siūlyčiau akcentuoti tam tikras asmenybes ir jų indėlį ne tik į Kauno miestą bet ir pasaulį. Manau, skulptūras galėtume siūlyti ne tik į dešimt miesto zonų, bet išplėsti jų geografiją visame Kaune – atrasti ir prisijaukinti mielas miesto vietas netikėčiausiuose kampuose.

 – Kuri miesto zona, Jūsų nuomone, labiausiai reikalauja meninio akcento?

– Įprasta manyti, ir, žinoma, iš dalies taip ir yra, jog turistai pažinimui renkasi miesto centrą bei senamiestį. Būtų nuostabu, jei mažiau žinomose, netikėtose miesto vietose atsirastų smulkūs objektai, kurie verstų atrasti miestą iš kitos pusės, palandžioti po nežinomas tarpuvartes ir kiemelius. Europos kultūros sostinės perspektyvoje siekiame kultūrą mieste decentralizuoti. Tai darytume norėdami parodyti, koks miestas gražus ir už centro ribų. Kiekvieno mikrorajono gyventojai diskutuodami su menininkais galėtų atrasti įdomias vietas savo rajone. Visus akcentus galime sujungti į vieną mobilią aplikaciją, kuri padėtų leistis į tam tikrą atraktyvią meninių Kauno akcentų medžioklę. Tai galėtų būti populiarus maršrutas ne tik turistams, bet ir kauniečiams. Pakviestume juos į Šilainius, Vilijampolę ar kitą mažiau lankomą mikrorajoną, o jo gyventojai galėtų didžiuotis savo gyvenamąja vieta.

 – Galbūt jums pačiai kilo noras pateikti paraišką kuriai nors miesto zonai pagyvinti?

– Tikiu projekto demokratine idėja, jog gali dalyvauti visi, tačiau aš tai palieku profesionalo rankoms. Manau, projekto paraišką turi pateikti tas, kuris pats galės idėją įgyvendinti. Juk tam menininkai ir mokosi aukštosiose mokyklose.

– „Kauno akcentai“ idėjų lauks iki pirmadienio popietės. Ką patartumėte tiems, kurie suskubs teikti paraiškas paskutinę akimirką?

– Esu tikra, kad žmonės pateiks gražių ir prasmingų meninių sprendimų, kuriais galėsime grožėtis tiek mes, kauniečiai, tiek miesto svečiai. Viešos skulptūros ar kitokio akcento prasmė yra tada, kai jis siunčia tam tikrą žinią apie mūsų miestą. Linkiu paraiškų teikėjams pažvelgti į šiuos akcentus, kaip į tam tikrus netikėtumus ir pasiūlyti labai kūrybiškus sprendimus. Net ir saga sienoje, kurią paspaudus gautumei elektroninę žinutę su tam tikru palinkėjimu, irgi yra maža, bet labai atraktyvi, kūrybiška idėja. Tikiuosi, šis konkursas sėkmingai vystysis ir toliau. Dar yra laiko paraiškoms pateikti, o tuos, kas nesuspės šiais metais, labai kviečiu išbandyti savo sėkmę kitąmet. Linkiu gražių darbų!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: