Kaunas.lt archyvo nuotr.

„Jau pasirašėme finansavimo sutartis su Centrine projektų valdymo agentūra (CVPA). Dabar rengiame statybos darbų pirkimo dokumentus. Kovo pabaigoje planuojame skelbti viešųjų pirkimų konkursą. Tuomet paaiškės, kuris rangovas atliks darbus“, – teigė už soboro restauraciją atsakingos viešosios įstaigos „Soboro projektai“ vadovė Renata Bagdonienė.

Darbus užbaigs per mažiau nei 2 metus

Jei neiškils jokių nenumatytų kliūčių, liepos mėnesį bus pasirašyta sutartis su konkursą laimėjusiu rangovu, kuris iškart pradės darbus. Juos planuojama užbaigti iki 2020 m. balandžio.

„Soboras yra vienas labiausiai atpažįstamų Kauno architektūrinių simbolių. Tačiau visiems akivaizdžiai matoma, kad dabar jis gerokai apšepęs. Džiaugiamės, kad ne tik privatūs pastatų savininkai Kaune tvarko fasadus, bet ir šis objektas sulaukė deramo dėmesio. Europos Sąjungos lėšos, gana ženkliai prisidedant Kauno miesto savivaldybei, tikrai atneš puikių rezultatų. Atnaujinę bažnyčios fasadą, papuošime miestą dar vienu ne tik istoriškai, bet ir vizualiai patraukliu objektu“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys.

Pagal pasirašytą finansavimo sutartį su CVPA, Europos Sąjungos fondų lėšos skirtos bažnyčios fasado tvarkymo darbams, cokolio dalies tvarkymui bei neįgaliųjų prieigos įrengimui. Iš viso tam numatyta per milijoną eurų. Likusias lėšas skirs Kauno miesto savivaldybė.

Nori pradėti nuo stogo

Papildomai numatoma restauruoti langus ir duris. Taip pat parengtas bažnyčios kupolų ir stogo remonto bei restauravimo projektas, gautas leidimas darbams, pateikta paraiška jiems finansuoti. Sulaukus palankaus sprendimo iš Kultūros paveldo departamento, restauracija startuotų būtent nuo pastato viršaus.

© Ramintos Cesnaitės nuotr. / KaunoZinios.lt
© Ramintos Cesnaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Apie būtinybę remontuoti Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią Kaune kalbama jau daugiau kaip penkerius metus. Tam buvo įsteigta viešoji įstaiga „Soboro projektai“, kuriai pavesta pagrindinė misija – teikti projektus ir pritraukti ES lėšas. Įstaigos veiklą didžiąja dalimi finansuoja jos dalininkė Kauno miesto savivaldybė.

Daugiau erdvės kultūrai

Bendra visų investicijų suma pastato remontui bei restauracijai turėtų siekti apie 1,8 mln. eurų. Tikimasi, kad atsinaujinusi bažnyčia po restauracijos bus dar patrauklesnė turistams. Pačiame Kauno centre jau beveik 123 metus stovintis išskirtinis architektūrinis objektas ateityje turėtų atverti savo erdves ir platesnėms kultūrinėms veikloms.

Čia numatoma rengti daugiau koncertų, ekskursijų apie bažnyčios istoriją, kitų edukacinių veiklų. Iki šiol čia negalėjo pilnavertiškai patekti judėjimo negalią turintys žmonės, tačiau pasibaigus remontui tokių kliūčių nebeliks ir ši lankytina vieta taps prieinama visiems kauniečiams bei miesto svečiams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: