© Jono Petronio nuotr.

Spalio 6 dieną 10 val. Kaune, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) iškilmingai atidarys naują daugiafunkcinį mokslo ir studijų centrą (V. Putvinskio g. 23). Modernus, architektės Gražinos Janulytės-Bernotienės architektūrinis kūrinys pastatytas istorinėje Kauno Naujamiesčio dalyje. Pastatas išsiskirs žaliąja koncepcija – bus apželdintas stogas ir fasadai, taip harmoningai integruojant pastatą į gretimų statinių ir žalių erdvių kompleksą.

Daugiafunkcinio mokslo ir studijų centre, kuriame įsikurs VDU Humanitarinių bei Politikos ir diplomatijos mokslų fakultetai, Inovatyvių studijų institutas, studentus ir dėstytojus pasitiks modernus dizainas, išskiriantis šviesa ir erdvės pojūčiu.

Centrinė pastato šerdis – biblioteka, kurios erdvė skirta studentų savarankiškam darbui, individualiam ir grupiniam mokymuisi, kūrybinei veiklai, poilsiui ir savišvietai. Pastate yra dvi Didžiosios amfiteatrinės salės (po 160 ir 180 vietų), modernios auditorijos (viena iš jų „Intermedix“) ir darbo vietos, poilsiui ir bendravimui skirti kambariai. Vestibiuliai ir holai pritaikyti taip, kad juose galėtų būti demonstuojamos parodos, o nuo terasų būtų galima grožėtis atsiveriančia Kauno panorama.

1-2

© Jono Petronio nuotr.

Daugiafunkcinio mokslo ir studijų centro atidarymo dieną, nuo 11 val., vyks aukščiausio lygio mokslo ir inovacijų forumas „SOCIAL CODE“, kuriame susiburs verslo, verslo ir viešosios politikos sprendimų priėmėjai, mokslininkai bei tyrėjai, kurie diskutuos apie inovacijų padėtį Baltijos šalyse ir Europoje.

Daugiafunkcinis mokslo ir studijų centras pastatytas įgyvendinant projektą Pasaulio Lietuvių universiteto idėjos realizavimas Vytauto Didžiojo universitete, dalyvaujant aukštųjų mokyklų tinklo pertvarkoje, modernizuojant infrastruktūrą, sukuriant mokymosi aplinkas, kurios didina studijų efektyvumą, gerintų studijų kokybę, užtikrina aukštos kvalifikacijos specialistų rengimo ir jų sėkmingą integraciją į įvairius ekonominės ir visuomeninės veiklos sektorius, skatina ir sudaro modernias sąlygas mokymuisi visą gyvenimą įvairioms visuomenės grupėms.

Įgyvendindamas šį projektą VDU kuria naują strategiją ir plėtros koncepciją, kuri aprėpia tokias kryptis kaip tautinio tapatumo, tarptautinės ir tarpdisciplininės dimensijų stiprinimas, aktyvesnis mokymosi visą gyvenimą paslaugų teikimas, studijų, mokslo ir verslo glaudesnis jungimas, tinklų su įvairiomis socialiniais dalininkais Lietuvoje ir užsienyje formavimas ir tolesnis plėtojimas. Nauja VDU plėtros trajektorija įvardinama „4T strategija – (Tapatumas, Tarptautiškumas, Tarpdiscipliniškumas, Tinklai).

Visos šios kryptys sudaro vieningą sąlyginai vadinamą Pasaulio lietuvių universiteto koncepciją, kurią plėtoja VDU. Pasaulio Lietuvių universiteto kūrimas reiškia esmines kokybines pertvarkas viso studijų proceso, visų studijų programų įsisavinant ir patirtinio, ir nuotolinio mokymo galimybes, ir kritinio plataus universiteto ugdymo aktualizavimą Lietuvos emigrantams ir užsienio lietuvių tinklui, tarptautinio bendradarbiavimo platus užtikrinimas dėstant visas specialybes.

1-3

© Jono Petronio nuotr.

Projektas grindžiamas tinklinės Lietuvos idėja, kuri tampa akstinu vienyti, pritraukti Lietuvos piliečius ne tik pačioje šalyje, bet ir užsienyje, siekiant ugdyti jaunąją Lietuvos kartą bei sutelkti kol kas menkai įvertintą/išnaudotą Lietuvos mokslinį bei intelektualinį potencialą užsienyje.

Lietuvių emigrantų pasaulinis tinklas ne tik stiprėja ir plečiasi bet ir diktuoja veiklos sąlygas visai valstybei, taip pat aukštajam mokslui. Naujojoje strategijoje VDU planuoja keisti orientaciją skiriant daugiau dėmesio visą gyvenimą trunkančiam mokymuisi, aprėpiantį tinklinę arba Pasaulio Lietuvą. Pasaulio Lietuvių universiteto koncepcijos kūrimas ir įgyvendinimas nemenkina tradicinio universiteto siekiamybių, tuo pačiu reiškia esmines kokybines pertvarkas viso studijų proceso, visų studijų programų įsisavinant ir patirtinio, ir nuotolinio mokymo galimybes, ir kritinio plataus universiteto ugdymo aktualizavimą Lietuvos emigrantams ir užsienio lietuvių tinklui. Instrumentu kuriant patrauklias sąlygas ne tik emigrantų grąžinimui, bet ir emigrantų tamprioms, su Lietuva integruotoms veikloms gali tapti Universiteto, vykdančios aukštos kokybės studijas, užsiimančio aktyvia tinklaveika, vystančio bendradarbiavimą su verslu, valdžios ir savivaldos, nevyriausybinėmis organizacijomis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: