© Živilės Žilionytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Ar kada nors esate matę vaiduoklį? O galbūt norėtumėte jį išvysti? Helovino naktis puiki proga tai padaryti, nes tą paslaptingą naktį vaiduokliai atskrenda į žemę pabendrauti su žmonėmis.  Kaune galima pamatyti daug vaiduoklių, kurie primena turtingą miesto istoriją.

Atsisuksi, akmeniu pavirsi

Pirmoji vieta, kurioje galima sutikti vaiduoklių – Aleksoto apžvalgos aikštelė. Legendos pasakoja, kad meilės ieškotojai lipdavo į kalną pas deivę Mildą dar vadinta Aleksota prašyti meilės. Nevisi pasiekdavo kalno viršūnę, nes pažiūrėję į apačią pavirsdavo akmenimis. Įlipti į kalną nelengva ir šiais laikais, nors galima lipti laiptais, tačiau jų net 300!

Mirties kelias

Dar viduramžiais bajoras Radvila pakvietė žydus į Kauną, tačiau centre jiems gyventi neleido. Jie apsigyveno už Kauno buvusiame Vilijampolės kaime. Per nacionaline žydų tragedija virtusį antrąjį pasaulinį karą Vilijampolė tapo Kauno žydų getu. Jame gyveno 50 tūkstančių žydų, kurie vadinamuoju ,,Mirties keliu” vėliau buvo vežami į IX fortą ir ten pabaigė savo gyvenimą. Manoma, kad Vilijampolėje klaidžioja daug žydų vaiduoklių.

Milikonių kalnas yra stotelė ,,Mirties kelyje”, nuo kurios matosi visas Kauno getas. Tačiau kalnas ypatingas ir todėl, kad ant jo yra skulptūra dievui Perkūnui.

Helovino naktį į IX fortą galima įžengti tik įgavus atsparumą nuo vaiduoklių. Jį suteikia šokoladas ir keptą duona bei su savimi turimas amuletas. Kad būtų drąsiau vertėtų nepamiršti žibintuvėlio ar žvakės. Žydų vaiduoklių jausmai įamžinti memorialinėje lentoje skirtoje Berlyno žydams.

Napaleono kalno paslaptys

Kaune esantį Napaleono kalną supa daug legendų. Norint sužinoti atsakymus į iškilusius klausimus geriausiai paklausti paties Napaleono. Teigiama, kad tik Helovino naktį Napaleono vaiduoklis būna ant šio kalno. Susitikimo metu metu galima išsiaiškinti kur paslėpti Napaleono kariuomenės lobiai arba asmenines Napaleono paslaptis. Patys drąsiausi po pokalbio su Napaleonu traukia prancūziškas dainas, retkarčiais pasigirsta šūviai.

© Živilės Žilionytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kauną saugo vaiduokliai

Geriausiai Helovino naktį girdisi Kauno pilies požemiuose esantys vaiduokliai. Legendos byloja, kad kunigaikščio Vaidoto kariuomenė apgins kauniečius kariuomenė kai šiuos užpuls didelė nelaimė. Pakol tokios nėra vaiduoklių kariuomenė galanda kalavijus taip ruošdamasi artėjančiam mūšiui. Kaip tai vyksta galima išgirsti tik pridėjus ausį prie Kauno pilies sienos.

Dar viena vieta Kauno centre kur Helovino naktį galima sutikti vaiduoklių, tai Nemuno ir Puodžių gatvės, kurios seniau garsėjo, kaip Kauno raudonųjų žibintų kvartalas.

Kaunas mirusiųjų miestas, todėl jame galima sutikti įvairių pavidalų vaiduoklių iš įvairių epochų. Šmėklų būna debesies ir siluetų pavidalu. Helovino naktį jų gali būti visur.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: