Beatrice Leanza / Kaunas.lt archyvo nuotr.

Iš Kinijos į Lietuvą trumpam atvykusi Pekino dizaino savaitės tarptautinės programos vadovė Beatričė Leanza įsitikino: keliauti beveik 7 tūkst. kilometrų buvo verta. Po apsilankymo Kaune žinoma meno tyrėja ir kultūros projektų kuratorė neslėpė simpatijų miestui ir žadėjo čia dar sugrįžti.

„Tai mano pirma viešnagė Lietuvoje. Turiu pripažinti, kad pirmas įspūdis gana pritrenkiantis. Jaučiuosi privilegijuota, galėdama iš taip arti pažinti miestą. Turėjome įdomią diskusiją apie ambicijas tapti 2022-ųjų Europos kultūros sostine. Aš sergu už Kauną. Įsitikinau, kad jis tikrai vertas būti atrastas ir parodytas plačiajai visuomenei pasauliniu mastu“, – kalbėjo jau 15 metų Kinijoje gyvenanti italė.

Viešnia neliko abejinga Kauno tarpukario architektūrai. Kai kurie pastatai jai jau buvo pažįstami iš fotografijų. Vienas tokių – Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilika. Ji taip pat aplankė Kauno įgulos karininkų ramovę, Centrinį paštą ir kitus pastatus, atnešusius Kaunui UNESCO dizaino miesto titulą ir vieno gražiausių Europoje art deco stiliaus miestų vardą.

„Architektūra čia išties išskirtinė ir įvairialypė. Ji turtinga tarpusavyje derančių elementų junginiais. Galbūt iš pirmo žvilgsnio ji gali pasirodyti kiek kakofoniška, tačiau tuos akcentus sudėjus į visumą, išeina puikus paveikslas su savita istorija. Visame tame įžvelgiu didelį potencialą. Tai gali būti iškalbingas pasakojimas ne tik visai Europai, bet ir plačiai už jos ribų“, – savo pirmaisiais pastebėjimais dalijosi B. Leanza, abstrakčiai užsiminusi apie galimybes rengti bendrus projektus tiesiant kultūrinius tiltus tarp Lietuvos ir Kinijos.

Pasisvečiuoti Lietuvoje ir iš arčiau pažinti didžiuosius šalies miestus ją pakvietė Lietuvos kultūros atašė Kinijoje Agnė Biliūnaitė. Tokią ekspertų programą vykdo Lietuvos kultūros institutas, kviečiantis kompetentingus užsienio specialistus bei meno žinovus gyvai atrasti kultūros vertybes mūsų šalyje.

„Kai jie pamato, susipažįsta su kolegomis ir užmezga tiesioginį žmogišką, emocinį kontaktą, tuomet prasideda dialogas ir iš jo gimstantys bendri projektai. Mūsų tikslas – kad ir toliau vyktų vis kažkas naujo ir bendro, o Kaunas bei visa Lietuva būtų plačiau žinomi pasauliniu mastu. Šiuo atveju – Pekine bei Kinijoje, – pasakojo A. Biliūnaitė. – Beatričei parodėme ir Šnipiškes Vilniuje, ir Šančius Kaune, o tuo pačiu ir baroko, modernizmo bei šiuolaikinės architektūros perlus. Stebime, kur labiausiai sublizga jos akys ir atitinkamai mėginame parodyti dar šį tą daugiau.“

Azijos šalių bei šiuolaikiniu Kinijos menu besidominti italė kelerius metus dirbo Pekino dizaino savaitės kūrybos direktore, o šiuo metu yra tarptautinės šio festivalio programos vadovė. Pastaruoju metu jos akiratyje – praktiniai ir teoriniai šiuolaikinių miestų tyrinėjimai žvelgiant iš Kinijos perspektyvos. Sprendimas, ar 2022 metais Kaunas taps Europos kultūros sostine, bus paskelbtas kovo 29-ąją. Šia proga Kauno miestas Rotušėje rengia koncertą su tiesiogine transliacija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: