VII fortas / Kaunas.lt archyvo nuotr.

Izraelio žiniasklaida paskelbė, esą Kauno VII forte populiaru rengti vestuves su švediškais stalais ir kepamais kepsniais, mokyklos baigimo vakarėlius ir vasaros stovyklas vaikams, kurie ten ieško lobių. Liepos pabaigoje pasirodžiusiame Cnaano Liphshizo straipsnyje „Ši Lietuvos koncentracijos stovykla dabar yra vestuvių vieta“ Lietuvos valdžia kritikuojama už tai, kad Kauno tvirtovės VII fortas „yra žemiau bet kokio padorumo ar pagarbos lygio“.

Kauno VII fortą prižiūrinčio Karo paveldo centro vadovas Vladimiras Orlovas tokias žinias paneigė. Ne tik jis pats, bet ir visas Kauno miestas deda didžiules pastangas per Antrąjį pasaulinį karą vykdytų masinių žydų žudynių aukų atminimui puoselėti.

Kauno miesto vadovai ir politikai su bendraminčiais praėjusią savaitę surengė bendruomenišką talką Žaliakalnio žydų senųjų kapinių komplekse. Jos metu apvalyti seni, apkerpėję ir laiko paženklinti antkapiai, kad ant jų iškalti užrašai vėl būtų įskaitomi. Vėliau ketinama visas kapavietes ir jų lenteles nufotografuoti. Šitaip visi kapai bus identifikuoti ir sukurtas jų registras.

Tuo metu Kauno savivaldybė nusprendusi sutvarkyti žydų žudynių vietą Kauno VII forte. Greta masinės kapavietės bus įrengti laiptai, ant kurių lankytojai galės prisėsti. V.Orlovo ir Kauno žydų bendruomenės pastangomis bus pastatytas memorialinis akmuo, menantis forte vykdytas žudynes ir tūkstančius žuvusių žydų.

– Pone Orlovai, žiniasklaidoje pasirodžiusi žinia apie neva Kauno VII forte vykstančius vestuvių pobūvius sulaukė prieštaringų vertinimų. Kaip vertinate tai?

– Visiškai suprantame žydų tautos žmonių išreikštą susirūpinimą reaguojant į straipsnyje pateiktą informaciją, tačiau noriu užtikrinti, kad tai yra netiesa. Minimi faktai yra tendencingi ir iškraipyti, jais siekiama šokiruoti. Paskleistą informaciją galima pavadinti vienu žodžiu – melas. Vestuvės forto teritorijoje niekada nėra vykusios. Kelis kartus yra kreipęsi jaunavedžiai, norėję surengti fotosesiją forte, muziejaus ekspozicijoje, istorinių objektų aplinkoje.

– Žurnalistas pasakojo atlikęs eksperimentą – apsimetęs jaunikiu ir su neva geriausiu draugu atvykęs tartis dėl vestuvių Kauno VII forte. Ar prisimenate tokį vizitą?

– Taip, du vyrai buvo atvykę. Jie čia praleido apie valandą, gana įdėmiai dairydamiesi ir fotografuodami aplinką. Į jų prašymą surengti vestuves maždaug 50 žmonių svitai atsakėme savo standartine fraze „atsiųskite mums užklausą elektroniniu paštu ir pasistengsime jums padėti“. Taip atsakome visiems, kurie atvyksta su nestandartiniais projektais.

– Kokias pramogas muziejuje rengiate vaikams?

Dauguma renginių čia vyksta su edukacine programa, kurioje visi lankytojai supažindinami su fortu, jo istorija, ryškiausiais įvykiais. Šalia nuomojamų patalpų įrengta moksleivių būreliams ir stovykloms skirta laboratorija. Verta pastebėti, kad žydų kapavietė ir kareivinės – tai du atskiri objektai, kurių paskirtis ir panaudojimo galimybės yra visiškai skirtingos. Nepaisant bandymų apjuodinti Lietuvą, mes gerbiame tragišką žydų tautą ir jos istorinį atminimą. Užtikrinu, kad neleisime jo niekinti rengiant linksmybes tiesiog ant kapaviečių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: