© Linos Fridrikaites nuotr. / KaunoZinios.lt

Europos Sąjungos valstybės narės nustatys savo amžiaus ribas socialinės žiniasklaidos naudojimui, po to, kai jos nesugebėjo susitarti dėl vieningos politikos.

Buvo siūloma uždrausti paaugliams iki 16 – kos metų naudotis Facebook, Instagram, Twitter ir kitus socialinius tinklapius be jų tėvų sutikimo. Tai būtų itin veiksmingas būdas užkirsti kelią kompanijoms siūlyti savo paslaugas jaunimui. „ES narės dabar galės laisvai nustatyti savo ribas tarp 13 ir 16 metų,” – sakė Jan Philipp Albrecht, Europos Parlamento europarlamentaras apie naujas duomenų apsaugos taisykles. Europos komisija ir Europos parlamentas iš pradžių siūlė, jog būtų priimtas vienodas amžiaus cenzas – 13 – kos metų – visose ES valstybėse. Šiuo metu daugumoje Europos šalių ir dabar yra naudojamas šis amžiaus cenzas socialiniuose tinklapiuose, kuriuose reikalaujama asmeninių duomenų. Tačiau, paskutinės minutės sprendimu, kai kurios šalys pasisakė už tai, kad šis cenzas būtų padidintas iki 16 – likos metų.

Tai paskatino Interneto saugumo organizacijų koaliciją, įskaitant Šeimos interneto saugumo institutą, įspėti, jog šis žingsnis gali turėti neigiamos įtakos ir neužtikrintų didesnės, kaip tikimasi (bet taip pat ir nepamažintų), jaunimo duomenų apsaugos. Dėl naujojo įstatymo projekto, leidžiančio šalims nustatyti savo socialinės žiniasklaidos amžiaus ribą, bus balsuojama EP pilietinių teisių, teisingumo ir vidaus reikalų komitetuose ketvirtadienį, o prieš Naujuosius metus pataisas turėtų ratifikuoti Europos Parlamentas. Tačiau net ir priėmus šias pataisas, praeitų dar dveji metai, kol ES šalys įstatymus pritaikytų šiai teisinei sistemai.

Naujos taisyklės, dėl socialinių tinklapių naudojimosi nuo tam tikro amžiaus, siūlomos siekiant sukurti duomenų apsaugos įstatymų pertvarką ir suvienodinti teisinę bazę ES šalyse. Pataisos buvo ruošiamos ketverius metus, dėl jų antradienį diskutuoja ES politikai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: