© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Remiantis verslo konsultavimo organizacijos „PwC“ ataskaita, tarp ekonominių nusikaltimų pastebimas ženklus kibernetinių nusikaltimų augimas – su pastaraisiais yra susidūrę net 32 proc. įmonių. Panašu, kad ekonominiai nusikaltimai vis labiau persikelia į skaitmeninę erdvę.

Ataskaita atskleidė, kad per pastaruosius dvejus metus trečdalis respondentų susidūrė su ekonominiais nusikaltimais, pusė jų patyrė didesnius nei 5 milijonų dolerių nuostolius. Tuo tarpu kibernetiniai nusikaltimai pakilo į antrą vietą tarp dažniausiai nurodomų ekonominių nusikaltimų tipų.

Pasak „eScan“ antivirusinių programų kūrėjų, analizuojant verslo konsultantų atlikto tyrimo duomenis, labiausiai nerimą kelia ne augantis kibernetinių nusikaltimų kiekis, o tai, kad įmonės per menkai rūpinasi apsaugos sprendimais. Tik 37 proc. įmonių turi pasiruošusios visapusiškai veiksmingą reagavimo planą saugumo incidento atveju, o 20 proc. nėra įvertinusios kibernetinio sukčiavimo rizikos.

„Nerimą kelia tai, kad daug įmonių nėra pasirūpinusios tinkama verslo duomenų apsauga, esant dabartinei situacijai, kai kasdien sukuriama daugybė naujų virusų ir šnipinėjimo programų, kibernetiniai nusikaltėliai vis dažniau inicijuoja tikslines kibernetines bei sukčiavimo atakas“, – teigia „eScan“ antivirusines programas platinančios įmonės „Baltimax“ regiono vadybininkas Sergejs Romanovskis.

Pasyvus įmonių požiūris į ekonominių nusikaltimų nustatymą bei prevenciją gali sukelti rimtų problemų, ypač kai kalbama apie kibernetines atakas: jautrių verslo duomenų pasisavinimas, įsilaužimas į vidines sistemas, darbo procesų nutraukimas ir kitos galimos atakų pasekmės gali sukelti ne tik finansinių nuostolių, bet ir turėti neigiamą įtaką įmonės reputacijai.

Pasak saugumo ekspertų, pasyvų įmonių požiūrį į kibernetinius nusikaltimus atskleidžia ir klaidinga organizacijų nuomonė, kad kibernetinis saugumas yra IT darbuotojų, o ne vadovybės atsakomybė – net 73 proc. įmonių mano, kad saugumo pažeidimo atveju pirmiausia turi reaguoti IT skyrius.

„Deja, kibernetiniai nusikaltimai nėra vien IT problema. Įmonių vadovai turėtų labiau rūpintis verslo apsaugos politikos diegimu, žinoti savo įmonės saugumo ribas ir nuolat sekti pasiruošimo lygį, ar įmonė yra pasirengusi atremti naujausias grėsmes“, – sako „Baltimax“ atstovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: