© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Saugumo sprendimų kūrėja ESET pristatė išpirkos reikalaujančio viruso „TeslaCrypt“ naujausioms atmainoms skirtą dešifravimo įrankį, kurio pagalba galima atgauti kenkėjo užšifruotus failus.

Su nauju dešifravimo įrankiu galima išgelbėti failus, kurie buvo užšifruoti 3 ir 4 versijos „TeslaCrypt“ kenkėjų ir turi tokius plėtinius, kaip .xxx, .ttt, .micro, mp3 ar įprastus formatus.

Neseniai išpirkos reikalaujančio viruso operatoriai paskelbė, kad stabdo kenkėjišką veiklą. Ta proga vienas iš ESET tyrėjų anonimiškai kreipėsi į programišius per oficialų jų pagalbos kanalą, kurį jie siūlo savo aukoms, ir paprašė universalaus dešifravimo rakto. Pačių ESET tyrėjų nuostabai, programišiai šį raktą paskelbė viešai.

Gauta informacija leido ESET saugumo tyrėjams sukurti nemokamą dešifravimo įrankį, padedantį atgauti bet kokios „TeslaCrypt“ kenkėjo versijos užšifruotus failus. Išsami instrukcija, kaip naudotis dešifravimo įrankiu, skelbiama ESET žinių bazėje.

„Svarbu paminėti, kad išpirkos reikalaujantys kenkėjai išlieka viena labiausiai paplitusių grėsmių formų internete, tad vartotojai turi būti budrūs: nespausti nežinomų nuorodų tiek internete, tiek el. pašte, taip pat neatidaryti nežinomų siuntėjų atsiųstų dokumentų“, – perspėja ESET saugumo sprendimus platinančios įmonės „Baltimax“ atstovas Deividas Švėgžda.

Saugumo ekspertai taip pat pataria laiku atnaujinti kompiuterių bei išmaniųjų telefonų operacines sistemas bei naudojamas programas, naudoti patikimas antivirusinės apsaugos programas, reguliariai daryti svarbių dokumentų atsargines kopijas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: