Organizatorių archyvo nuotr.

“Linija – tai pasivaikščioti išėjęs taškas”, – pastebi vienas iš trumpų filmų festivalio “Vilniaus kino šortai” filmų. “Trumpametražiai filmai pastebi dalykus, apie kuriuos dažnai nė nesusimąstome. Pavyzdžiui, ištisinę juostą gatvėje. Norime, kad po tas “juostas” ir pasivaikščiotų žiūrovai”, – sako festivalio direktorė Rimantė Daugėlaitė.

Jau rugsėjo 6-ąją sostinėje prasidėsiančio festivalio konkursinėje programoje – daugiau nei 60 filmų iš viso pasaulio. Festivalio organizatoriai sulaukė milžiniško tarptautinio susidomėjimo. Atrankai į konkursines programas buvo atsiųsta net 900 filmų. Festivalio komanda atrinko 60. “Programos sudarytojai nesileido į jokius kompromisus, peržiūrėję filmus atmetė visus, dėl kurių kilo bent menka dvejonė. Vidutiniškai vos septyni iš šimto pateiktų filmų bus parodyti festivalyje”,- ilgą atrankos procesą prisiminė R. Daugėlaitė.

Filmai iš Kolumbijos, Indijos, Brazilijos, Kanados ir beveik visų Europos šalių jau apkeliavo svarbiausius trumpų formų kino festivalius – Berlyno, Oberhauzeno, Hamburgo, Clermont-Ferrando. “Vilniaus kino šortai” taip pat tampa svarbia stotele trumpametražių filmų kūrėjams. Septintą kartą vyksiantis festivalis vadinamas svarbiausiu ir didžiausiu trumpametražių filmų festivaliu Baltijos šalyse.

Konkursinėms programoms festivalyje akomponuos ir specialūs seansai. Juose – animaciniai ir šokio flmai, staigmena laukia Jono Meko kūrybos gerbėjų.

Auga ne tik festivalio programa ir svarba pasaulyje. Vis daugiau ploto “Vilniaus kino šortai” užima ir Lietuvoje. Šiemet programa bus pristatyta ne tik kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“, bet ir „Forum Cinemas Vingis“ (rugsėjo 6–9 d.). Festivalio filmus bus galima pamatyti ir kituose miestuose: Kaune – rugsėjo 11–14 d., Šiauliuose – rugsėjo 12 – 14 d., Klaipėdoje, Panevėžyje – rugsėjo 12–15 d., Nidoje – rugsėjo – 13–15 d.,

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: