© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Kompiuterinio saugumo ekspertai neabejoja – vyksta kibernetinis karas. Įvairios grupuotės, užsiimančios kompiuteriniais nusikaltimais kasdien atakuoja niekuo dėtus žmones, užvaldo jų kompiuterius tam tikrų virusų pagalba ir po kurio laiko panaudoja surinktus duomenis arba kompiuterio resursus masinėms atakoms prieš valstybinius objektus. Kartais pavagiami finansiniai duomenys dėl kurių šantažuojamos kompanijos, finansuojamos teroristinės organizacijos. Mūsų kompiuteriai tampa pavojingu ginklu programišių rankose, tačiau iš dalies esame ir patys kalti – nepasirūpiname tinkamu saugumu. Tikimybė, kad įsilauš į mūsų kompiuterį tampa kur kas mažesnė, jei tik pakeičiame bent vieną slaptažodį, ar imamės kitų priemonių.

Portalas Ugetfix.com kasdieną sulaukia daugybės klausimų, kaip atsikratyti nepageidaujamo viruso ar užkirsti kelią įsilaužimui. Pasikalbėję su jų ekspertais pateikiame 10 paprastų bet efektyvių būdų, kaip apsaugoti savo informaciją ir neleisti programišiams lengvai užvaldyti jūsų prietaisų (deja, jų taikiniu tapo ne tik jūsų kompiuteris, bet ir planšetė, išmanusis telefonas ar net naujesnis automobilis, turintis nemažai išmanių sprendimų). Jei programišiui bus sunku jūsų turtu pasinaudoti, vargu, ar jis norės gaišti laiką…

  1. 2 antivirusinės programos. Jei nepasitikite viena, galite įdiegti dvi antivirusines programas. Viena saugotų nuo kasdieninių virusų atakų, o kita – nuo šnipinėjimo programų (spyware). Jei naudojatės Windows operacine sistema, nuolatos laikykite įjungtą Widows Defender programą. Ji nemokama, yra įdiegta į Windows 10 sistemą automatiškai.
  2. Atnaujinkite kas kelias dienas savo antivirusinę. Kas dieną pasirodo po naują virusą, todėl jūsų dvi antivirusinės programos gali jos nepastebėti, nes… nebus virusų sąraše. Dėl to pasirūpinkite, kad virusų sąrašas būtų atnaujinamas jei ne kasdien, kaip to reikalauja IT ir saugumo ekspertai iš Ugetfix.com, bet bent kas 2-3 dienos.
  3. Naudokite fizinę ugniasienę. Ugniasienė (Firewall) – yra speciali Windows programa, kuri padeda atlaikyti tūkstančius bandymų įsilaužti į jūsų tinklą ir užvaldyti prie jo jungiamus prietaisus. Deja, ši ugniasienė nėra tobula, todėl iš tūkstančio bandymų pasiekti jūsų duomenis gali būti sėkmingas. Dėl šios priežasties reiktų pasirūpinti saugesne ugniasiene. Ji paprastai būna kartu su maršrutizatoriumi, kuris jūsų namuose transliuoja bevielį ryšį, ar prijungia kitus prietaisus Ethernet kabeliu. Rekomenduojama pasikviesti meistrą ar išmanantį žmogų, kuris padėtų nustatyti papildomas saugumo priemones. Tokiu būdu apsisaugosite labiau nuo tiesioginių įsilaužimų.
  4. Venkite tiesioginių prisijungimų prie viešų Wi-Fi taškų. Viešieji ir nemokami Wi-Fi taškai – puiki vieta užvaldyti jūsų kompiuterį arba išmanųjį telefoną. Venkite jų. Geriau junkitės gerai apsaugotuose tinkluose. Programišiams pakanka jums „įsiūlyti“ Trojos arkliu vadinamą virusą, kuris vėliau bet kada atvers „duris“ į jūsų kompiuterį.
  5. Stiprūs Wi-Fi slaptažodžiai. Kai namuose pasijungiate bevielį ryšį, nustatote prisijungimo slaptažodį. Keiskite jį kas mėnesį. Taip pat parinkite jį labai stiprų. Jei yra galimybė generuoti automatiškai, ja pasinaudokite, nes taip jūsų slaptažodis turės ir specialius simbolius, ir didžiąsias raides ir skaitmenis ne tik pabaigoje, bet ir viduryje. Visa tai daro jūsų prisijungimą prie interneto saugesnį.
  6. Atsargiai spauskite reklamas internete. Kai kurios jų gali turėti virusų. Tai didelė problema, nes nėra taip paprasta atpažinti, kurios iš reklamų yra „blogos“ ir gali įdiegti virusinių programų. Ypač, kai kompiuteriu naudojasi vaikai. Vienas iš sprendimų – nemokamas OpenDNS planas arba bet koks kitas DNS kontrolės sprendimas. Uždedamas savotiškas filtras, kuris apsaugo nuo kenkėjiškų puslapių.
  7. Neatidarinėkite keistų nuorodų, kurias draugai ar pažįstami siunčia per Skype ar Facebook. Kartais žmogus, kuris nelabai su jumis bendrauja atsiunčia tik nuorodą ir daugiau nieko. Greičiausiai tai virusas. Juk paprastai žmonės sveikinasi, pasako, kad tuoj atsiųs nuorodą į kažkokį puslapį. Jei taip nevyksta, greičiausiai nuoroda yra užkrėsta, kaip ir siuntėjo kompiuteris. Ką daryti/ Keisti socialinių tinklų paskyrų slaptažodžius dažniau, nei kartą per metus.
  8. Nespauskite nuorodų iš el. laiškų, susijusių su pinigais. Kartais sukčiai apsimeta Paypal ar kita pinigų pervedimo platforma ir prašo įvesti savo duomenis. Tokiu būdu jūsų prisijungimai pavagiami, o jūsų sąskaitos gali būti ištuštintos vėliau. Labai atsargiai žiūrėkite į visus laiškus. Jei kažkoks užsienio bankas jums siunčia PDF dokumentą „financialStatement“ ar dar kokiu kitu gudriu pavadinimu, greičiausiai jis yra užkrėstas virusais. Neatidarinėkite failų. Jie tai darote, nusiųskite juos į savo Gmail paštą, kuris turi gana gerą apsaugą ir iš karto pasako, kad šis laiškas gali turėti virusų.
  9. Išjunkite Autoplay funkciją. Tai gali būti nelabai patogu, bet prieš paleisdami bet kokį failą, visada turėsite nurodyti, su kokia programa jį atidaryti. Tai padės virusais apkrėstą failą pastebėti prieš jį atidarant. Panašiai ir su automatiškai pasileidžiančiomis programomis, kurios dar ir stabdo kompiuterio darbą. Stebėkite, ar nėra kokių nežinomų programų, kurios pasileidžia, kai įjungiate kompiuterį. Tai gali būti kenkėjiškos programos.
  10. Darykite failų atsargines kopijas. Vienas iš didžiausių virusų baisumų yra tas, kad jie gali sugadinti kompiuterį ir jį teks… perinstaliuoti. Taip dings daug duomenų. Jei nenorite, kad taip nutiktų, darykite atsargines kopijas. Tam jums reikės talpios USB atmintinės su keliolika laisvų gigabaitų vietos arba nešiojamo disko. Kartą per savaitę padarytos atsarginės kopijos gali būti aukso vertės, jei virusai sugadintų jūsų kompiuterį arba ištrintų dalį duomenų.

Nebūsite saugūs, jei tuo nepasirūpinsite patys – lyg susitarę kalba visi internetinio saugumo ekspertai tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Greičiausiai jie teisūs, nes reikia tik kelių minučių per savaitę, kad jūsų kompiuteris ir kiti prietaisai būtų saugesni.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: