kaunoarkivyskupija.lt nuotr.

Ant Kauno šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios fasado atrastas tris freskas bus siekiama restauruoti. Tikimasi, kad darbus pradėti pavyks jau kitą pavasarį.

Kaip BNS sakė Lietuvos jėzuitų provincijos projektų koordinatorė Edita Zarembienė, tvarkant bažnyčios fasadą atrastas freskas restauruoti apsispręsta sužinojus pirmines restauravimo ir konservavimo darbų kainas.

“Mes vykdome norvegų projektą ir yra atliekami fasado tvarkybos darbai, buvo atidengtos tos freskos – joms lėšų šiame projekte nei restauruoti, nei atidenginėti nebuvo numatyta. Gavę preliminarius pasiūlymus dėl konservavimo ir restauravimo, kas skiriasi 100 tūkst. eurų, vis dėlto konservavimui nemaži pinigai, ir mes esame nutarę bendromis jėgomis, padedant gal šiek tiek miesto valdžiai ir mūsų visų geradarių lėšomis, restauruoti”, – sakė E.Zarembienė.

Pirminiais skaičiavimais, restauravimo kaina gali siekti 189 tūkst. eurų, tačiau tikimasi, kad ji bus mažesnė. Dėl dalies darbų finansavimo deramasi su Kauno miesto vadovais.

Pasak E.Zarembienės, iki pavasario freskos išliks uždengtos. Jų restauravimą, surinkus reikiamą sumą, būtų galima pradėti atšilus orams.

Kauno šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios fasado tvarkymo projekto kaina siekia 515 tūkst. eurų. 408 tūkst. iš jų skirta iš Norvegijos finansinių mechanizmų paramos programos.

Kaip yra skelbusi LRT televizijos naujienų tarnyba, darbininkams pradėjus plauti tinką, netikėtai ėmė ryškėti tapybos fragmentai: kairiajame bažnyčios bokšte – šventojo veidas, kryžius, lelija, o dešiniajame – gerai išlikęs veido fragmentas. Restauratoriai sako, tai – XVIII amžiaus tapyba, gali būti, kad dekoruotas buvo visas bažnyčios fasadas.

Pirmadienį freskas apžiūrėjo Kaune lankęsis kultūros ministras Šarūnas Birutis. Ministras su miesto vadovais susitiko apžiūrėti planuojamų ir vykdomų kultūros objektų tvarkymo darbų.

“Kai matai pastolius, kai matai planus, brėžinius ir realius planus – jau geri įspūdžiai, nes matai, kad žmonės neabejingi, jie galvoja, juda ir ieško galimybių. Tų planų, aišku, yra labai daug, ir galiu pasakyti, kad Kaunas yra mūsų dėmesio centre – taip jau susiklostė ir daug objektų žadama renovuoti, pabaigti investuoti ir turbūt nė vienas miestas Lietuvoje neturi tiek kultūros objektų, prie kurių šiandien yra dirbama kaip Kaunas”, – BNS pirmadienį sakė Š.Birutis.

Ministras taip pat aplankė Kauno tvirtovės VI fortą, susipažino su Kauno pilies lomoje planuojamo įrengti amfiteatro projektais, apžiūrėjo Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės instituto pastatų fasadus.

Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčia pradėta statyti 1666 metais, baigta 1720 metais, bokštai baigti dar po trylikos metų. Tai XVIII amžiaus vėlyvojo baroko sakralinės architektūros kultūros paveldo objektas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: