Bardų-dainuojamosios poezijos festivalis
(c) V.Ramono/KaunoZinios.lt nuotr.

Liepos 9 d., šeštadienį, Kauno rajone įsikūrusiame ramiame Kulautuvos miestelyje būriuosis visi, pasiilgę įsitaisyti ant žolės, atsiremti į pušį ir klausyti prasmingų dainuojamosios poezijos tekstų ir gitaros akordų.

Vienuoliktasis bardų-dainuojamosios poezijos festivalis „Akacijų alėja“ šiemet žada gausų būrį žinomų atlikėjų ir neseniai į sceną žengusių, bet jau tapusių konkursų laureatais jaunųjų bardų.

„Džiaugiuosi, kad dešiniajame Nemuno krante, kur iš tolo moja Kulautuvos pušys, viliodamos į Lietuvos pagonių dievų ir deivių slėnį, prieš vienuolika metų buvo pasėta „Akacijų alėjos“ sėkla. Dainuojamosios poezijos festivalis ne tik prigijo, bet kasmet auga, skleisdamas garsą toli už rajono ir Lietuvos ribų.

Džiaugiuosi, kad prigijo ir tikrasis akacijos medelis, pasodintas pernai, per jubiliejinį, 10-ąjį festivalį. Tegul tvirtėja – šaknim į žemę, tegul stiebias – šakom į dangų”, – teigė renginį organizuojančios Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Anot festivalio gimime ir augime dalyvaujančio „Akacijų alėjos“ prodiuserio Virgio Stakėno, 2001-aisiais kažin kas ar galvojo, kad užgimsta įdomus, naujos – visai kitokios kokybės – festivalis. „Tai – ne tik muzikos ir poezijos reginys, bet ir pirmoji šalyje tokio masto sueiga, reiškinys šalies kultūros žemėlapyje ir kalendoriuje. Pradėjęs nuo tik neplačiam žanro gerbėjų ratui žinomų vardų suėjimo, festivalis kas metai tvirtėjo, augo, tiesė sparnus. Festivalis laikosi VŽO nuostatos.

Vieno Žmogaus Orkestras – kai savo balsui pritari tik vienu instrumentu (akustine gitara ar fortepijonu), kai vienintelė dekoracija – Kulautuvos pušų panoramoje į ekraną transliuojamas tavo veidas, tavo rankos, kai apnuogini sielą prieš tuos 10 000, ištroškusių žodžio tiesos ir grožio“, – apie festivalį pasakojo V. Stakėnas.

Šiemet gražia tradicija tapusi „Akacijų alėja“ pirmuosius akordus, skirtus publikai, sugros 18 val. Festivalio dalis, pavadinta „Mažąja akacija“ klausytojams siūlys susipažinti su Dainuojamosios poezijos šventės-apžiūros “Mažoji Akacija”, Respublikinio moksleivių dainuojamosios poezijos festivalio „Mūsų dienos kaip šventės“, Vaikų ir jaunimo dainavimo konkurso Vytautui Kernagiui atminti „Nenusigąsk, tai aš…“ ir Lietuvos mokinių dainuojamosios poezijos konkurso laureatais.

Scenoje pasirodys Ignė Markauskaitė iš Raudondvario, kulautuvietės Laura Slavinskaitė ir Viktorija Railaitė, Greta Indrišiūnaitė iš Radviliškio, šiaulietė Erika Gerybaitė, Ugnė Malinauskaitė iš Utenos, vilniečiai Meda Surkevičiūtė, Emilija Pakalnytė, kolektyvas „Nuo Užupio“.

Festivalyje dalyvausianti Greta Indrišiūnaitė neslėpė džiaugsmo, kuris apima pagalvojus apie galimybę dalyvauti plačiai žinomame ir daugybę gerbėjų turinčiame festivalyje. „Aš čia, „Akacijų alėjoje“, tarp talentingų bendraamžių ir žymių atlikėjų. Ta rami, svajinga mergaitė tikrai neįsivaizdavo pasieksianti kažką panašaus…“, – teigė septyniolikmetė G. Indrišiūnaitė.

Po įžanginio „Mažosios akacijos“ koncerto, 19 val., vyks „Akacijos ieškojimas“ – Didysis festivalio koncertas.

Ant scenos lips dainininkas, aktorius (naujasis Tadas Blinda) Mantas, tarptautinių konkursų ir „MTV Europe Music Awards“ laureatė Jurga Šeduikytė, aktorius, vienas dainuojamosios poezijos tautinių klasikų Saulius Bareikis, aktorius, televizijos projektų dalyvis Jokūbas Bareikis, aktorius, režisierius, skaitovas, du kartus Auksinio scenos kryžiaus ir Nacionalinės Premijos laureatas, debiutuojantis bardų scenoje Rolandas Kazlas, Muzikinio teatro solistas, televizijos laidų vedėjas Deivis, poetas, dainų autorius ir atlikėjas, viduriniosios bardų kartos lyderis Domantas Razauskas, dainų autorius ir atlikėjas, populiarių dainų kūrėjas Aleksandras Makejevas, dainų autorė, electronic, ambient, experimental muzikinių projektų atlikėja Saulė, televizijos projekto „Lietuvos talentai“ laureatai „Bjelle ir PeRu“. 30 metų „išlaikymo“ savo baladžių žada ir festivalio signataras Virgis Stakėnas.

Kitaip atliekantys V. Kernagio dainas, jau atpažįstami „AvenueAcoustic“ gros baigiamojoje dalyje „Liksminkimos“, kuri tęsis iki 24 val.

Nebe pirmą kartą „Akacijų alėjoje“ dalyvaujančio Sauliaus Bareikio teigimu, tai – „geras festivalis. Kad tik akacijos prigytų ir žydėtų…“

Žydinčias ir teigiamomis emocijomis alsuojančias „Akacijas“ festivalio svečiams primins festivalio metu įsigyti kompaktiniai diskai, įrašyti ribotu tiražu. Jie bus parduodami tik liepos 9 d. ir tik festivalyje, bet čia įrašyti Algirdo Svidinsko, Virgio Stakėno, „Aktorių trio“, Vytauto V. Landsbergio, Laimio Vilkončiaus, Gedimino Storpirščio, Lauros Remeikienės, Edmundo Seiliaus ir Baltijos gitarų kvarteto, Andriaus Mamontovo, Aido Giniočio, „Atviro rato“, Vytauto Kernagio atliekami kūriniai džiugins dar ilgai.

Kompaktinį diską bus siūloma įsigyti „Akacijų krautuvėlėje“, kurioje „naujų šeimininkų“ lauks ir įvairūs renginio dalyvių atvežti daiktai: knygos, kiti išliekamąją vertę turintys eksponatai. Čia, savotiškame festivalio klube, atlikėjai dalyvaus ir autografų sesijoje.

Į renginį ištikimieji klausytojai ir kasmet augantis naujų gerbėjų būrys keliaus dviračiais, automobiliais, eis pėsčiomis, plauks laivais, net lėktuvu. O po šventės grįžti namo nebus būtina – organizatoriai kvies atvykti su kemperiu arba išnaudoti galimybę apsistoti palapinių miestelyje. Renginys nemokamas.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: