• Kiaušiniai nėra salmonelių monopolininkai – galima užsikrėsti valgant mėsos gaminius, pieno produktus, vaisius, daržoves, padažus, vaikų mišinius. 2010 m. Jungtinėje Karalytėje įvyko Salmonella Bareilly infekcijos protrūkis, kurį sukėlė netinkamai paruoštų pupelių daigų vartojimas.
  • Salmonelės nežūsta maisto produktus džiovinant, sūdant, rūkant,  išgyvena ir žemoje temperatūroje. Atitirpintuose maisto produktuose jos atgauna aktyvumą ir pradeda daugintis. Karštyje žūsta greitai (80°C temperatūroje žūva per 10 min. ), tačiau stambius mėsos gabalus tenka virti apie 2 val.
  • Salmoneliozė pasireškia karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu. Daugeliui žmonių salmoneliozė savaime praeina per 4-7 dienas.
  • Salmonelių būna ne kiaušinio viduje, bet ant lukšto. Be to ant lukšto yra natūrali apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo salmonelių patekimo vidun. Prieš laikymą kiaušinio nereikėtų plauti, o nuplauti prieš vartojimą. Jei prisilaikytume visų nurodymų, reiktų nuplauti su soda, po to dezinfekuoti peilį, panaudotą kevalui kaukštelti, dezinfekuoti visus paviršius, kur užtiško nevirto kiaušinio trynio ar baltymo, po to kruopščiai nusiplauti rankas su dezinfekuojančiu skysčiu, o kiaušinį virti iš visų pusių ilgai ir nuobodžiai.
  • Kiaušinio šviežumą galima patikrinti panardinus jį į šalto vandens stiklinę: švieži kiaušiniai lieka dugne, o seni kiaušiniai iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės kiaušinyje ─ kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis.
  • Tarp rudų ir baltų kiaušinių nėra jokių maistinių skirtumų.
  • Salmoneles atrado Amerikiečių mokslininkas Salmon, ir dabar jo  vardu pavadinti salmoneliozinės tridos sukėlėjai.

Žinios surinktos iš autoritetingų šaltinių. Tai va, man labai patinka gogel-mogelis, įvertinus galimus pavojus jo neketinu atsisakyti. Gogel mogelio recepto šiame kulinariniame bloge nėra, bet yra tiramisu kurio irgi neatsisakysiu. Nei pusiau šaltų ledų semifreddo. Nei pupelių daigų. Rizikuosiu ir toliau.

Originalus įrašas tinklaraštyje Septyni virtieniai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: