"Aš skaitau" archyvo nuotr.

Laiškuose ne vienas jau klausiate manęs, kada bus atsiliepimai apie skaityklę. Kadangi jau teko ja nemažai naudotis, tai galiu parašyti savo nuomonę.

Labiausiai jos norėjau savo kelionėms į Norvegiją. Kadangi į lagaminus neprisikrausiu visų norimų knygų, tai skaityklė buvo labai gera išeitis.

Prisipažinsiu, kai nuvykau, keista buvo skaityti per šį aparatą. Vis tiek įsimečiau kelias popierines knygas ir pirmiausiai perskaičiau jas. Kai neliko kitos išeities, pradėjau į darbą vežiotis skaityklę.

Iš pradžių maniau, kad bus problemų su knygomis. Ypač dėl formatų. Ačiū Salomėjai, kuri man pagelbėjo ir atsiuntė nemažai knygų, tinkančių skaitymui. Nes pati parsisiunčiau kelias programas, tačiau niekaip neišėjo man konvertuotis knygų. Vis tiek mažą knygų šriftą rodo ir viskas. Vienu metu jau buvau nusivylusi ir galvojau, kad negalėsiu normaliai skaityti. Bet dėka mano dar gero regėjimo ir noro skaityti, vis tiek kelias knygas skaičiau ir mažu šriftu. Dabar naudojuMobipocket Reader programą ir jokių problemų. Konvertavausi jau ne vieną knygą ir laiminga sau skaitau. Artimoje ateityje planuoju nusipirkti kelias knygas iš Skaitykle.lt. Rudeniu leidykla “Alma littera” ruošia tokį projektą, kurio metu skaitytojams bus pasiūlyta apie 350 e-knygų. Tikiuosi, kad kainos bus prieinamos.

Pirmas pastebėjimas, jeigu jau įsigijote skaityklę, būtinai nusipirkite ir dėklą jai. Mano rankinė pilna reikalingų ir nereikalingų daiktų. Jeigu taip paprastai įsimesčiau skaityklę į ją, tai labai greit ji būtų nubraižyta, ištepta ir kitaip apdorota. Kartą turėjau su savimi dezinfekuojantį skystį, kuris rankinėje išsiliejo. Tai gerai, kad skaityklė buvo įdėta į burbulinį maišelį (pati dar neturiu jai dėklo) ir nieko jai nenutiko. O vat fotoaparatą taip ir sugadinau, teks nešti taisyti.

Naudotis labai paprasta, lengva nešiotis, ekranas nevargina akių. Šriftą gali pasididinti, kad per ekraną rodytų tik kelias eilutes. Bet man toks per didelis. Tik būtų labai, labai didelis pliusas, jeigu būtų galima skaityti tamsoje. Kai skaitai vakare, vis tiek turi jungtis kokią lempą. Man taip norėjosi prikabinti prie jos nedidelę skaitymo lemputę arba paspausti mygtuką, kad pradėtų šviesti pats skaityklės ekranas. Gal ateityje naujos skaityklės ir turės šią funkciją.

Viena skaitytoja rašė, kad šios skaityklės minusas tas, jog pagrindiniame sąraše nerodo knygų viršelių.  Man tai nebuvo minusas. Vis tiek žinai, kaip atrodo knygos viršelis, o jeigu ir ne, tai atsidarant knygą, gali jį pažiūrėti.  Dažniausiai įsirašau 5-7 knygas (nors telpa žymiai daugiau). Vis tiek skaitai vieną knygą. Nors buvo keli atvejai, kai nekabino visai knyga ir persijungiau kitą. O tai tik pliusas, nes kelių knygų su savim nesinešiosi kasdien. Skaityklėje galima knygas pirkti ir per amazon.com. Aš tuo kol kas nesinaudojau, nes neprireikė.Visas knygas skaičiau lietuvių kalba. Nors dabar įsirašiau ir bandysiu angliškai skaityti skandalingąją “Fifty shades of Grey”.

Labai didelis pliusas, kad skaityklė įsimena puslapį, kur baigei skaityti. Net jeigu ją išjungi. Aš dažnai skaitydavau autobuse. Pakeli galvą ir žiūri, kad tuoj pravažiuosi savo stotelę. Staigiai išjungti ir lipi lauk. Kai vėl įsijungi, tai atsidaro tas puslapis, kur užbaigei. Man labai tas patiko. Kartais apimdavo toks jausmas, kad per skaityklę knygą perskaitau žymiai greičiau nei popierinę.

Pastebėjau, kad labai nesinorėjo skaityti tų knygų, kurias turiu popieriniame variante. Pavyzdžiui, labai norėjau perskaityti C. R. Zafon “Vėjo šešėlis”. Bet žinau, kad turiu namie knygą ir viskas, negaliu skaityti e-knygos. Atrodo prarasiu tą malonumą versti lapus. Tad skaitai tas knygas, kurių neturi savo bibliotekoje arba gaila leisti pinigų. Kažkada norėjau likusių dviejų “Bado žaidynės” trilogijos knygų. Perskaičiau elektronines knygas ir taip džiaugiuosi, kad nepirkau popierinių.

Apskritai tai tikrai nesigailiu, kad ją turiu. Žinau, kad dar neišnaudoju visų jos galimybių, bet tikiuosi tai padaryti ateityje. Nereikia galvoti, kad turint skaityklę, išduosi tikras popierines knygas. Juk galima viską kuo puikiausiai derinti (kaip aš). Grįžau namo, skaityklė iš karto keliavo į stalčių, o aš prie lentynų su knygomis. Kai vėl teks važiuoti į Norvegiją, tai skaityklė keliaus į lagaminą.

Originalus įrašas tinklaraštyje Aš skaitau

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: