(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vienos (Austrija) aukcionų namuose “The Dorotheum” už įspūdingą 3,27 mln. eurų (apie 11,29 mln. litų) sumą buvo parduota didžiausia pasaulyje 100 kg svorio gryno aukso moneta. Praėjusį penktadienį monetą įsigijo ORO DIRECT, didžiausia tauriųjų metalų prekybos kompanija Ispanijoje bei Portugalijoje. Kaip ir buvo tikėtasi, tokia aukšta aukso monetos pardavimo kaina aukcione susidarė dėl pakilusios aukso kainos pasaulyje.

Praėjusių metų rudenį Lietuvos dailės galerijoje eksponuotos monetos nominali vertė yra 1 milijonas dolerių, realiai ji įkainota žymiai daugiau dėl savo ypatingos sudėties – 99,999 proc. aukso luito grynumo, dar vadinamo “penkiais devintukais”. Vilniuje “Monetų namų” iniciatyva pristatyta rekordinė aukso moneta sulaukė didžiulio susidomėjimo. Tuomet jos vertė siekė beveik 2,4 milijono eurų.

Dėl savo retumo anksčiau šios monetos nėkart nebuvo bandyta parduoti aukcione. Kanados karališkojoje pinigų kalykloje prieš trejus metus nukaldinta moneta dėl savo unikalaus svorio buvo įrašyta į Gineso rekordų knygą kaip didžiausia kada nors pagaminta moneta pasaulyje. Aukso moneta yra apie 50 cm skersmens ir 3 cm storio. “Penkių devintukų” aukso monetos averse pavaizduota Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II, kuri yra formali Kanados valstybės vadovė, o reverse – 12 briaunų kraštas ir subtilaus klevo lapo – Kanados simbolio – atvaizdas. Monetos autorius dailininkas Stenlis Vitenas (Stanley Witten) nuo 1990 m. yra Kanados karališkųjų monetų rūmų dailininkas, vyresnysis jų raižytojas. Jis sukūrė elegantiškąjį klevo lapo dizainą. Monetoje išgraviruotą karalienės atvaizdą 2003 m. Kanados monetoms sukūrė garsi Kanados dailininkė portretistė Suzana Blant (Susanna Blunt).

Monetos ypatybės:

Medžiaga: grynas 99,999 proc. auksas;

Svoris: 100 kg;

Skersmuo: apytiksliai 53 cm;

Storis: 3 cm;

Pagamintų monetų kiekis: 5vnt.;

Gamybos technologija: nulieta, išgraviruota ir nupoliruota rankomis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: