(c) Kauno menininkų namų archyvo nuotr.

Jau seniai, nuo šių metų rugpjūčio 29-os iki rugsėjo 23-ios dienos, Kauno menininkų namuose buvo eksponuota festivalio „Kaunas PHOTO 2011“ Christian Lutz (Šveicarija) paroda „Atogrąžų dovana“, pasakojanti apie „baltąją“ juodojo aukso verslo pusę Nigerijoje. Kaip rašoma dideliame, apžvalginiame festivalio plakate, „šis darbas laimėjo autoriui vieną prestižiškiausių fotografijos apdovanojimų pasaulyje“.

Nuotraukos, mano menku manymu, puikios, išraiškingos ir teisingos. Labai raiškiai atskleistos uždaros, aukštomis turtinėmis ir galios sienomis atskirtos socialinių sienų padėtys. Mažytėje parodoje Christian‘as Lutz‘as mums parodė socialinę nelygybę, juodųjų ir baltųjų šaškinį opozicioniškumą, kuris darbuose toks ryškus, kad nejučia imi ir prisimeni liūdną H. Bičer – Stou istoriją „Dėdės Tomo trobelė“.  Tamsų stipriųjų asmenų valdomą  verslą ir asmeninį gyvenimą įrėmina privačių vilų prašmatnumas bei uždarumas. Už nuotraukoje vaizduojamos aukštos baltos sienos, greta kurios tyvuliuoja melsvas didelio baseino vanduo, trapiose lūšnelėse gyvena tarnaujantys ir vergaujantys. Kai kurie darbai aitriai kvepia mafijos ir uždarų ratelių „sakais“: lipnu, tyslu ir nemalonu.

Parodoje rasime veidų, uždarų ir paslaptingų žmonių, jų gyvenamosios ir darbo aplinkos ženklų, daiktų bei trikdančių, neraminančių kraštovaizdžių. Pastaruosius randame liūdnus ir išsekintus nuolatinių kasinėjimų bei naudingųjų išteklių knibinėjimų. Žiūrovą turėtų stebinti baisi takoskyra, žiojėjanti tarp juodojo skurdo ir „baltosios“ prabangos. Autorius parodo, su kokiomis opiomis problemomis susiduria Afrikos valstybės, ne tik Nigerija. Iš tiesų, „Atogrąžų dovana“ yra universali ir bendra visiems žemynams, nepaisant to, kad kiekvieną kontinentą kamuoja savitos problemos ir ligos. Galbūt vienas iš daugelio kriterijų, lėmusių Christian‘ui Lutz‘ui tarptautinį pripažinimą, buvo šių darbų tematinis globalumas bei aktualumas. Socialinė nelygybė, žmonių išnaudojimas ir nešvarios veiklos, iš kurių pelnomi pinigai – klasikiniais virtę klausimai, kurie, nors ir sulaukia bandymų į juos atsakyti ar taisyti, greičiausiai taip ir liks retoriniai. Kaip ir fotografijos. Atsakymą raskime kiekvienas savo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: