© VšĮ "Penkta koja" archyvo nuotr.

Beglobiai gyvūnai – opi ir jau daugelį metų neišsprendžiama problema. Kas kaip išmano, taip ją sprendžia, vienas iš būdų yra beglobių gyvūnų namai.

Tačiau norint kažką pakeisti, reikia pradėti nuo savęs. Visų pirma, reikia ugdyti visuomenės sąmoningumą ir atsakingą elgesį, na o jei ir nutiko taip, kad gyvūnas ilgiau negali būti šeimoje, išmetimas į gatvę nėra problemos sprendimas. Labai džiugu, kad gyvuoja organizacijos padedančios likimo nuskriaustiems gyvūnams vėl pajusti meilę, rūpestį ir džiaugsmą.

Lesė

„Lesė” – viena didžiausių savanoriškų gyvūnų globos organizacijų Lietuvoje, kuri jau Kaune  veikia nuo 2008 metų. „Lesė“ ne tik užsiima gyvūnų gydymu, globa, sterilizacija, naujų namų paieška, bet ir stengiasi išsaugoti kiekvieną gyvūnėlį. Per metus prieglaudą pasiekia statistiškai apie 70 šuniukų, ir apie 30 kačiukų. Lengviausiai namus suranda jaunieji prieglaudos gyventojai. Sunkiau sekasi vyresniems gyvūnėliams. Bet ir čia, jie nėra nuskiriausti. Jie yra prižiūrimi, maitinami, bei jiems suteikiama visokeriopa pagalba. Gyvūnų gyvenimo sąlygos, taip pat labai geros, jie yra labai prižiūrimi bei mylimi. „Lesė“ gali drąsiai didžiuotis, jog nuo įsikūrimo, namus rado apie 4000 gyvūnų. Taip pat, pasitaiko ir gyvūnėlių, kurie nesulaukia rytojaus, tačiau tai yra išskirtiniai atvejai, kuomet gyvūnai rimtai serga, ir jiems padėti yra neįmanoma. Taip pat, neįmanoma nepaminėti, kad  Kauno „Lesė“ įsteigė pirmąjį filialą Lietuvoje „Laukinė Lesė“, kuriame yra prižiūrimi, gydomi, reabilituojami ir paleidžiami atgal i laisvę laukinės gamtos atstovai. „Lesėje“ yra laukiami visi, savanoriai, rėmėjai, ir nauji gyvūnėlių šeimininkai.

© VšĮ “Penkta koja”  archyvo nuotr. 

Penkta koja

Penkta koja yra taip pat ne pelno siekianti organizacija, kuri padeda gyvūnėliams surasti tikruosius namus. Šią prieglaudą per metus pasiekia apie 600-700 gyvūnėlių. Iš jų, suranda namus apie 500, ir dar apie 100 pabėgusių gyvūnų grįžta pas ieškančius šeimininkus. Tiesa, neišvengiama ir užmigdymų. Tokie atvejai yra reti, apie 10-15 gyvūnėlių, ir tik tokiu atveju, kaip niekuo jam jau negalima padėti.   Šioje prieglaudoje gyvūnėliai atsiduria įvairiausiai būdais, žmonės atiduoda savo augintinius, kiti randa juos gatvėje, miške ar panašiai. Dar kiti praneša apie kažkur paliktus, išmestus gyvūnus, kita dalis atkeliauja iš kitų miestų komunalinių ūkiu, kuriuose beglobiai gyvūnai laikomi tik tam tikrą laikotarpį, tad gelbėjant juos nuo beprasmiško užmigdymo, ji yra atvežami į šią prieglaudą. Ši prieglauda, kaip ir kitos, labai laukia visų pagalbos, tiek savanoriavimu, tiek finansais, tiek maistu.

© VšĮ “Penkta koja”  archyvo nuotr. 

Lauros prieglaudėlė

2010 metais įsikūrusi ne pelno siekianti veikla, kuri taip pat rūpinasi namų neturinčiais gyvūnėliais. Nors Lauros prieglaudėlė ir neturi didelių patalpų gyvunams, tačiau ji stengiasi kiekvienam jos globojamam gyvūnėliui suteikti pačius geriausius namus. Kartu su savanoriais, Lauros prieglaudėlė stato namučius, dirba, prižiūri, gydo bei labai rūpinasi nuskriaustaisiais.  Per šiuos metus, Lauros prieglaudėlę pasiekė apie 12 gyvūnėlių, iš jų 5 rado namus, tačiau 4 gyvūnėliams, likimas buvo liūdnesnis. Dėl sunkių ligų, juos teko užmigdyti. Lauros prieglaudėlė, taip pat stengiasi išsaugoti gyvūnėlį, bei surasti jam pačius geriausius namus. Kaip ir kiekviena gyvūnų globos organizacija, Lauros prieglaudėlė labai laukia visų paramos maistu, kraiku, priežiūros priemonėmis, meile, rūpesčiu, laikina globa, dėmesiu, taip pat ir pinigais.

© VšĮ “Penkta koja”  archyvo nuotr. 

Pifas

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ yra visuomeninė pelno nesiekianti organizacija. Įkurta 2006 metais. Per metus į „Pifą“ atkeliauja apie 200-250 gyvūnėlių. Anksčiau ar vėliau, namučius randa beveik visi gyventojai, iš jų yra užmigdoma tik 5-10 gyvūnų, ir tik dėl nepagydomos ligos. „Pifas“ kaip ir kitos organizacijos vadovaujasi vertybėmis, tokiomis kaip pagarba ir bendradarbiavimas, atsidavimas misijai, atsakingumas, gyvūnų gerovė, bei sveikų gyvūnų išsaugojimas. Pagrindinis „Pifo“  tarnybos tikslas – rasti laikinai priglaustiems gyvūnams nuolatinius namus, kuriuose jais būtų tinkamai rūpinamasi iki jų gyvenimo pabaigos.  Taip pat ši organizacija visada laukia tiek savanoriu, tiek paramos, daiktais, maistu, kraiku, ar finansinės.

© VšĮ “Penkta koja”  archyvo nuotr. 

Kad ir kiek bebūtų tokių organizacijų, reikia prisiminti kelis dalykus:

  • Reikia suprasti, kad gyvūnai gyvena ne savaitę ir ne dvi, tad jį prižiūrėti reikės ilgai.
  • Sterilizacija –  būdas išvengti valkataujančių gyvūnų.
  • Ne tik jauni gyvūnai, gali suteikti džiaugsmo, tą patį gali padaryti ir vyresni.
  • Kiekvienas iš mūsų galime kažkuo prisidėti prie gyvūnų gerovės.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: