© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiosios Britanijos režisierius ir aktorius Richardas Attenborough (Ričardas Atenborou) mirė būdamas 90 metų po šešis dešimtmečius apėmusios tviskančios karjeros, sekmadienį pranešė Britanijos kino ir televizijos meno akademija (BAFTA).

“Esame giliai nuliūdinti, sužinoję, kad užgeso pagarbą pelnęs kino kūrėjas ir buvęs BAFTA prezidentas lordas Attenborough”, – sakoma organizacijos pranešime.

“(Jis buvo) Britanijos kino titanas, ir sakyti, kad jis įkūnijo jo geriausias savybes, būtų pernelyg kuklu. Britanijos kinas turės labai pasistengti, kad būtų vertas darbštumo, talento ir pasišventimo, kokį pademonstravo lordas Richardas Attenborough”, – pridūrė BAFTA.

R.Attenboroughas, sukūręs vaidmenis filmuose “Braitono ledinukas” (Brighton Rock), “Didysis pabėgimas” (The Great Escape) ir “Juros periodo parkas” (Jurassic Park) per šešis dešimtmečius apėmusią karjerą, mirė sekmadienį per pietus, jo sūnus sakė nacionaliniam transliuotojui BBC.

“Jo vaidyba “Braitono ledinuke” buvo geniali; jo režisūra “Gandyje” (Gandhi) buvo stulbinama – Richardas Attenborough buvo vienas iš kino grandų”, – Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) parašė socialiniame tinkle “Twitter”.

R.Attenborough, kurio 1982 metų filmas “Gandis” pelnė aštuonis “Oskarus”, įskaitant geriausio filmo ir geriausio režisieriaus kategorijose, gimė Kembridže 1923 metais.

Jis yra vyresnis garsaus televizijos filmų apie gamtą kūrėjo Davido Attenborough (Deivido Atenborou) brolis. Richardas užaugino tris vaikus su savo žmona Sheila (Šeila), kurią vedė būdamas 21 metų.

2004 metais jo dukra Jane Holland (Džein Holand) ir anūkė Lucy (Liusi) žuvo Tailande per katastrofinį Indijos vandenyno cunamį.

R.Attenborough sūnus Michaelas (Maiklas) yra teatro aktorius, o dukra Charlotte (Šarlot) irgi pasirinko aktorės karjerą.

Pašlijus sveikatai po to, kai nugriuvo nuo laiptų savo namuose, R.Attenborough kartu su žmona buvo persikėlęs gyventi į vienus slaugos namus vakarų Londone.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: