© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas pakvietė Rusijos vadovą Vladimirą Putiną į sausį vyksiantį forumą apie Holokaustą, antradienį pranešė jo atstovas.

Čekijos lyderio kvietimas buvo pateiktas padidėjus įtampai dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje, dėl kurios Vakarų santykiai su Rusija yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo.

V.Putinas praeitą savaitgalį dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Australijoje, bet išvyko anksčiau nei planuota, sulaukęs didelės kritikos dėl jau septynis mėnesius vykstančio konflikto tarp provakarietiškos Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų Ukrainos rytuose.

“Buvo pakviesti Antrąjį pasaulinį karą laimėjusių galybių atstovai” dalyvauti sausio 26-27 dienomis vyksiančiame forume, kuris taps vienu iš Tarptautinės Holokausto atminimo dienos renginių, M.Zemano atstovas Jiri Ovčačekas (Jiržis Ovčačekas) sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad organizatoriai tebelaukia atsakymų į kvietimus.

Pakvietimai buvo išsiųsti Didžiajai Britanijai, Prancūzijai, Rusijai, Ukrainai ir Jungtinėms Valstijoms, sakė Čekijos žydų bendrijų federacijos sekretorius Tomašas Krausas.

Forumo “Leiskit gyventi mano tautai!” organizatoriai šio renginio tinklalapyje nurodė, kad jie taip pat tikisi, jog jame dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Forumas, kurį organizuoja Čekija, Europos Parlamentas ir Europos žydų kongresas, vyks Prahoje ir Čekijos šiauriniame Terezyno mieste, kuriame Antrojo pasaulinio karo metais veikė didelis žydų getas ir kalėjimas.

Vakarų šalys įsitikinusios, kad separatistinio konflikto rytų Ukrainoje virveles tampo Rusija, bet M.Zemanas ne kartą tuos neramumus įvardijo kaip “pilietinį karą tarp dviejų Ukrainos piliečių grupių”.

Prahoje protestuotojai, įtūžę dėl M.Zemano užsienio politikos, pirmadienį apmėtė šalies vadovą obuoliais ir kiaušiniais, bet vienas kiaušinis pataikė į galvą viešėjusiam Vokietijos prezidentui Joachimui Gauckui (Joachimui Gaukui).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: