Dž. G. Barysaitės prezidente.lt arch. nuotr.

Pabradėje prasidėjusiose tarptautinėse karinėse pratybose apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad gynybos planavimą panaudoti svarbu ne tik politiniame, bet ir kariuomenių lygyje.

“Dalyvauja aštuonios valstybės, ir tikrai džiaugiuosi, kad kai kurie batalionai yra pirmą kartą Lietuvoje, tai labai svarbu, kad pradėtume gebėti ne tik politiškai, bet ir karine prasme ne tik turėti gynybos planus, bet ir mokėti jais pasinaudoti. Šios pratybos kaip tik tam ir skirtos – suderinti visų dalyvaujančių Baltijos regiono gynyboje šalių pajėgumus”, – žurnalistams sakė Lietuvos vadovė.

“Karys, kuris neturi pratybų, tikrai nebus geras karys, viskam reikia ruoštis, būti pasirengus, todėl džiaugiuosi, kad tokios pratybos vyksta, ir mes turėsime dar didesnes pratybas Lietuvoje šiemet”, – sakė prezidentė.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius pratybose įgytos žinios ypač praverčia Lietuvos kariams dalyvaujant tarptautinėse operacijose.

“Daugeliu atveju, ką mes per pratybas matėme, – sužeidimai, karių evakavimas – nuo tokio bendradarbiavimo, veiksmų atidirbimo priklauso žmonių gyvybės. Jūs žinote, mes turėjome neseniai keletą sužeidimų, ir būtent dėl greito, profesionalaus karių reagavimo į situaciją yra išgelbstimos ne tik mūsų karių gyvybės, bet ir kitų”, – sakė A.Pocius.

Pratybose dalyvaujančių JAV pajėgų vadas JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos vadu generolas majoras Wesley Craigas (Veslis Kreigas) žurnalistams sakė, kad tokie mokymai yra svarbūs mokantis atlikti strategines užduotis.

“Tai padeda mano kariams mokytis, kaip įvykdyti strateginį išsidėstymą, tarnauti lauke kartu su NATO partneriais ir grįžtį į dislokacijos vietą. Mano kariams tai yra gerai, tikiuos, kad ir lietuviams bei kitiems čia esantiems dalyviams”, – teigė JAV generolas.

Beveik dvi savaites vienu metu Baltijos šalyse vyksiančiose pratybose “Kardo kirtis 2013” treniruosis daugiau nei 2 tūkst. karių iš 14 šalių.

Rudenį Lenkijoje ir Baltijos šalyse planuojamos dar didesnės NATO organizuojamos karinės pratybos “Steadfast Jazz 2013”, kuriose, tikimasi, dalyvaus apie 5 tūkst. karių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: