© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vis daugiau šalies piliečių už nusižengimus vairuojant automobilius bando papirkti policininkus, o siūlomas atlygis už pažeidimų nefiksavimą šiemet išaugo keturis kartus.

Per šių metų 11 mėnesių783 atvejais (tai 24 proc. arba 154 atvejų daugiau negu per tą patį laikotarpį 2012 metais) buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bandymo papirkti policijos pareigūnus – daugiausia kyšio policininkams davimo atvejų užfiksuota Klaipėdos ir Vilniaus regione, mažiausiai – Žemaitijoje.

Daugiausiai papirkimų skaičius išaugo Tauragės, Panevėžio ir Klaipėdos regionuose.

“Tai yra dar didesnis papirkimų skaičius negu buvo pernai. Taip pat auga ir skaičius įtarimų, kurie pareikšti policijos pareigūnams”, – sekmadienį Policijos departamente surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius.

Dažniausiai policininkams kyšis siūlomas už vairavimą išgėrus, greičio viršijimą, kalbėjimą mobiliu telefonu nenaudojant laisvų rankų įrangos, vairavimą be saugos diržų ar teisių.

Policijos pareigūnams pasiūlytų kyšių suma šiais metais išaugo beveik 4 kartus – iki 274,7 tūkst. litų vertės kyšių – pinigais ir įvairiais daiktais bei paslaugomis. 2012 metais ši suma siekė 72,7 tūkst. litų. Kyšio policininkui vidurkis – 401 litas.

D. Malaškevičius teigimu, policininkams mažiausias kyšis buvo siūlomi 10 litų, o didžiausias – 80 tūkst. litų. Siūlomi kyšiai įvairūs – nuo užsienio valiutos iki nušautos stirnos patelės, šašlykų ar vakarienės finansavimo.

Ir šiemet, ir pernai iš bandžiusiųjų su policininkais tartis ir siūlyti pinigus už pažeidimo nefiksavimą 44 proc. buvo neblaivūs asmenys.

Per pirmą šių metų pusmetį nustatyti 55 atvejai, kada policininkams pareikšti įtarimai dėl bandymo paimti kyšį arba jo paėmimo.

“Irgi yra ženklus tų įtarimų augimas – 72 proc.”, – sakė D.Malaškevičius, šį augimą aiškinantis tuo, kad policija kovai su kyšių ėmimu skiriama daugiau ir dėmesio, ir pajėgų.

“Tų pajėgų, kurios tirtų pareigūnų korupcinius nusikaltimus, nuo 2011 metų daugėja. Esant didesnėms galimybėms tirti, didėja ir ištirtų nusikaltimų skaičius”, – teigė D.Malaškevičius, tačiau pabrėžė, kad didesnis kyšių ėmimo faktų išaiškinamumas nereiškia, kad daugiau policininkų susigundo papildomu uždarbiu už nefiksuojamus pažeidimus.

Pasak jo, daugiausia policininkus papirkti bando 20-49 metų amžiaus gyventojai, bet daugėja tokių asmenų ir 18-29 metų amžiaus grupėje. “Tai kelia nerimą, kad jauni žmonės dažnai duoda kyšius policininkams”, – teigė D.Malaškevičius.

Iš visų policijos pareigūnų papirkėjų moterys sudaro 7 proc., beveik 28 proc. – bedarbiai.

Visiškos netolerancijos korupcijai šalies policija vykdo nuo 2011 metų. Gruodžio 9 dieną visame pasaulyje minima tarptautinė antikorupcijos diena.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: