Prof. habil. dr. Gintaras Valušis Fizinių ir technologijos mokslų centro direktorius

Mokslo ir verslo bendradarbiavimas Lietuvoje vis stiprėja – vien Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) per 2016 metus įvykdyti 6 mln. eurų vertės užsakomieji darbai. Virš 50 Lietuvos ir užsienio šalių įmonių kreipėsi į didžiausią šalies mokslinių tyrimų įstaigą dėl taikomojo mokslo vystymo projektų. Tai išties sėkmingas rezultatas, atsižvelgiant į tai, kad praėję metai Centrui buvo susiję su didelėmis permainomis – lygiai prieš metus, 2016 m. kovo mėnesį, vyko FTMC persikėlimas į modernias patalpas Saulėtekio slėnyje, ir dalis tyrimams naudojamos aparatūros kurį laiką visai neveikė.

Nuosekliai plėtojame integruotų mokslo–studijų–verslo centrų arba Slėnių idėjas, orientuodamiesi ne tik į mokslo ir technologinės infrastruktūros atnaujinimą, bet į taikomojo mokslo ir inovacijų vystymą. Kaip rodo patirtis, tai jau duoda rezultatų, todėl ir toliau sieksime išsaugoti ir stiprinti ryšį su aukštą pridedamąją vertę kuriančios pramonės segmentu. Koncentruosimės į kompleksinius sprendimus mokslo, inovacijų ir modernios pramonės segmentuose bei sieksime, jog aukštųjų technologijų pramonės indėlis į šalies bendrąjį vidaus produktą būtų žymiai didesnis nei dabartinis kiek didesnis nei 1 procentas“, – planais dalinasi FTMC direktorius prof. habil. dr. Gintaras Valušis.

FTMC iš Europos Sąjungos 7–osios bendrosios programos per visą laikotarpį laimėjo projektų už 4,6 mln. eurų, o tai sudaro beveik ketvirtadalį (24 proc.) visų Lietuvos gautų šios srities projektų. Drauge įgyvendinti projektai ir su Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija Linpra. FTMC užsakymus teikia ir Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasteris , kuris čia įgyvendino projektų už 0,5 mln. eurų.

Inžinerinės pramonės įmonės siekia efektyvinti verslo ir mokslo bendradarbiavimą versle pritaikant ar komercializuojant mokslinių tyrimų rezultatus. Tik tokiu būdu galime skatinti pasaulinėse rinkose konkurencingų produktų ir technologijų kūrimą, gamybą ir inovacijų diegimą, o tai ypač svarbu ketvirtosios pramonės revoliucijos kontekste. Būtent šių tikslų siekti ir padeda sutelktos mokslininkų ir pramonės specialistų kompetencijos“, – teigia Linpra LINPRA direktorius Gintaras Vilda.

Be sėkmingai įgyvendinamų verslui skirtų mokslo projektų, 2016 m. FTMC mokslininkai gavo 2 tarptautinius ir 3 Lietuvos patentus, 179 moksliniai straipsniai buvo publikuoti aukštos kategorijos moksliniuose leidiniuose, parengtos 6 tarptautinių leidyklų monografijos. Atskirai įvertinti ir Centre dirbantys mokslininkai: FTMC Nanoinžinerijos skyriaus vadovas dr. Ramūnas Valiokas buvo nominuotas „Globalios Lietuvos“ apdovanojimui „Už į Lietuvą atvestas inovacijas“, o dr. Rasuolė Lukošė ne tik laimėjo Europos Komisijos Marie Curie stipendiją 2 metų trukmės mokslinei veiklai Lietuvoje, bet ir buvo pripažinta kaip viena iš pavyzdinių tyrėjų.

Išties galime pasidžiaugti reikšmingai besiplečiančiu kokybiško mokslo segmentu, proveržiu medžiagų inžinerijoje ir jų apdorojime, sinergija tarp FTMC skyrių ir technologinės infrastruktūros kuriama pridėtine verte. Centras koordinuoja stambų tarptautinį 11 mln. eurų vertės projektą APPOLO, kurį vykdo 36 partneriai iš 10 šalių, sėkmingai plėtoja technologų bendradarbiavimą su Silicio slėnio kompanija LAM Research Corporation. FTMC Tekstilės institutas 2016 m. sudarė 4,4 mln. vertės sutarčių ir vykdo svarbias inovacijas, skirtas šalies gynybai ir saugumui, tad turime kuo didžiuotis ir džiaugtis. Žinoma, labiausiai vertiname centre dirbančius žmones, dėl kurių visi sukurti projektai virsta realybe“, – teigia Fizinių ir technologijos mokslų centro direktorius G. Valušis.

Fizinių ir technologijos mokslų centras – didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje. Čia vykdomi moksliniai tyrimai, skirti aukštųjų technologijų plėtrai ir žinių ekonomikos kūrimui Lietuvoje ir pasaulyje, kuriami nauji prototipai ir paslaugos, modernios pramonės programos bei sudaromos sąlygos verslui. FTMC dirba 670 darbuotojų, studijuoja 75 doktorantai. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė daugiau nei 400 verslo užsakymų ir padėjo daugiau nei 100 įmonių įgyvendinti jų verslo tikslus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: