(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Praėjusį mėnesį, palyginti su liepa, draudimo rinkos kritimas, vertinant pagal pasirašytas įmokas, padidėjo 1,2 procentinio punkto. Visos draudimo rinkos susitraukimas rugpjūtį, palyginti su liepa, pasiekė beveik 15 proc., o nuo metų pradžios šis rodiklis viršija 21 proc. – skelbia Draudimo priežiūros komisija.

Gyvybės draudimo pasirašytos įmokos rugpjūtį siekė beveik 36 mln. litų ir, palyginti su liepa, nukrito 14 proc. Nuo metų pradžios ši suma pasiekė 305 mln. litų ir, palyginti su atitinkamu 2008 metų laikotarpiu, sumažėjo daugiau nei 13 proc. Anot Draudimo priežiūros komisijos pirmininko Mindaugo Šalčiaus, šių metų rugpjūtis gyvybės draudime nėra išskirtinis, nes pasirašytos įmokos šį mėnesį dėsningai sumažėja jau kelerius metus iš eilės. Pavyzdžiui, 2008 m. rugpjūtį gyvybės draudimo įmokų buvo pasirašyta beveik 9 proc. mažiau nei praėjusių metų liepą, 2007 m. rugpjūtį – beveik 15 proc. mažiau nei tų pačių metų liepą.

Pagal pasirašytas įmokas didžiausią rinkos dalį, beveik 72 proc., sudarantis ne gyvybės draudimas rugpjūtį, palyginti su liepa, krito 15 proc. Per šių metų sausį–rugpjūtį ne gyvybės draudimo įmokų suma viršijo 767 mln. litų ir, palyginti su atitinkamu pernai metų laikotarpiu, sumažėjo kone ketvirtadaliu – 24 proc. Pasibaigus pavasario sezonui akivaizdžiai sumažėjantis TPVCA (transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės) draudimas šią vasarą išlaikė stabilias pozicijas ir kartu su kasko (transporto priemonių) draudimu sudaro didžiausią ne gyvybės draudimo rinkos dalį. Rugpjūtį fizinių ir juridinių asmenų pasirašytų TPVCA ir kasko draudimo įmokų suma siekė 46,7 mln. litų, o tai sudarė 64 proc. visos ne gyvybės draudimo rinkos ir 43 proc. visų paskutinį vasaros mėnesį pasirašytų įmokų sumos. Liepą TPVCA ir kasko draudimo įmokos siekė 60 proc., birželį – 63 proc.

„Norisi tikėti, kad per pastaruosius du mėnesius draudimo rinkoje pastebimi kritimo stabilizavimosi požymiai ir toliau tik stiprės. Kita vertus, rugpjūtis paprastai yra atostogų metas, kuomet tradiciškai draudimo produktų įsigyjama mažiau. Krizės metu draudimo rinkos susitraukimas yra natūralus dalykas, o faktas, kad jis ne didėja, o stabilizuojasi, skatina optimistines prognozes. Artimiausiu metu draudimo rinka didesnių sukrėtimų patirti neturėtų, nes, nors ir nežymiai, atsigauna visa šalies ekonomika ir investicinės rinkos. Be to, pamažu keičiasi vartotojų elgesys – emocijoms, patirtoms dėl užklupusios krizės, vietą užleidžia racionalus padėties vertinimas, todėl draudimo paslaugos palaipsniui turėtų atgauti savo populiarumą“, – teigia Draudimo priežiūros komisijos pirmininkas Mindaugas Šalčius.

Per aštuonis šių metų mėnesius buvo pasirašyta 1 mlrd. 72 mln. litų draudimo įmokų. Ne gyvybės draudimo rinkoje pasirašyta daugiau nei 767 mln. litų – 24 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu, gyvybės draudimo rinkoje – 305 mln. litų, o tai 13 proc. mažiau.

Per šių metų sausį–rugpjūtį išmokėta beveik 712 mln. litų draudimo išmokų, t. y. 12 proc. daugiau nei atitinkamu 2008 metų laikotarpiu. Gyvybės draudimo rinkoje išmokėta 161 mln. litų, t. y. 8 proc. mažiau nei pernai, ne gyvybės draudimo rinkoje išmokos viršijo 551 mln. litų, t. y. 19 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: