(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kaip antradienį paskelbė Statistikos departamentas, Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2008-ųjų laikotarpiu, sumažėjo 14,3 proc. Analitikų prognozių intervalas siekė nuo minus 15 iki minus 25 proc.

Pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, BVP pokytis pirmąkart nuo 2008-ųjų metų vidurio yra teigiamas – plius 6 procentai, palyginti su praėjusiu laikotarpiu (antruoju ketvirčiu).

„Trečiojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto duomenys teikia nemažai optimizmo, – sako ūkio ministras Dainius Kreivys. – Pasitvirtino mūsų vertinimai, kad dugnas buvo pasiektas gegužės–birželio mėnesį. Būtent po to pramonės ir eksporto rodikliai pradėjo nuosekliai augti.“

Kaip priimta daugelio pasaulio šalių praktikoje, analitikai pagal dviejų iš eilės einančių ketvirčių rodiklių dinamiką nustato, kada prasideda ir kada baigiasi recesija. Remiantis šia praktika, šio ketvirčio duomenis galima laikyti teigiamu ženklu ekonomikos atsigavimo link. „Tikimės, kad geros tendencijos išsilaikys. Kai ketvirtąjį ketvirtį eliminavus sezono įtaką bus fiksuotas BVP rodiklio augimas, palyginti su trečiuoju ketvirčiu, galėsime drąsiai teigti, kad pagal techninius rodiklius recesija mūsų šalyje baigiasi“, – teigia ministras.

Pasak D. Kreivio, tikimybė, kad ketvirtasis šių metų ketvirtis parodys teigiamą rezultatą ir kad metus baigsime geresniais negu prognozuota anksčiau BVP rodikliais, yra labai ženkli.

Ūkio nuosmukiui švelninti Ūkio ministerija vykdo plačią Ekonomikos skatinimo programą, kurios priemonėmis jau yra pasinaudojusios daugiau kaip 2000 įmonių. Finansinė priemonių suma jau viršijo 1,9 milijardo litų, tai sudaro apie du penktadalius numatytų priemonių sumos.

Kęstutis Kupšys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: