© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europa turėtų užtikrinti dujų tiekimą Ukrainai, jeigu jį nutrauktų Rusija, Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Ėtingeris) antradienį sakė duodamas interviu vienam laikraščiui prieš prasidedant svarbioms deryboms dėl tą šalį krečiančios krizės.

“Iškilus būtinybei, turi tapti įmanoma nukreipti dujas iš ES šalių į Ukrainą”, – G.Oettingeris sakė Vokietijos dienraščiui “Bild”.

“Saugyklos šiuo metu yra maždaug pusiau pripildytos. Tačiau jos privalo būti visiškai pilnos prieš ateinant žiemai”, – pabrėžė komisaras.

G.Oettingeris sakė esantis įsitikinęs, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas “energetikos išteklių tiekimo nepavers įrankiu”, darydamas spaudimą dėl krizės Ukrainoje.

ES komisaras bus vienas iš aukšto rango Europos pareigūnų, kurie dalyvaus Minske antradienį vyksiančiose derybose. Jose taip pat dalyvaus ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ašton), V.Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

G.Oettingeris sakė “Bild”, kad Europos Komisija šiuo metu rengia dokumentą spalį įvyksiančiam ES viršūnių susitikimui, kuriame analizuojami galimi padariniai tuo atveju, jeigu visiškai nutrūktų energetikos išteklių tiekimas iš Rusijos.

“Šiuo metu šešios ES narės yra 100 proc. priklausomos nuo Rusijos, o keturios iš jų gauna dujas tiesiogiai, ne tranzitu per Ukrainą”, -aiškino komisaras.

“Mano nuomone, didžiausias pavojus kiltų, jeigu tranzitas nebegalėtų būti užtikrinamas. Tai galėtų įvykti dėl įvairių priežasčių, tokių kaip atakos. Tačiau tokiu atveju tiek Bulgarijai, tiek Slovakijai tiekimas būtų visiškai atkirstas”, – perspėjo G.Oettingeris.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: