(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Geriausias 2010 metų lietuviškas filmas „Eurazijos aborigenas“ taps ketvirtojo Tarptautino Kauno kino festivalio atidarymo filmu. Naujausios Šarūno Barto juostos premjera Lietuvoje įvyks spalio 1 dieną Kaune.

Berlyno kino festivalyje pristatytas filmas jau pelnė pripažinimą tiek užsienio šalyse, tiek Lietuvoje. Šį pavasarį „Eurazijos aborigenas“ buvo apdovanotas trimis „Sidabrinėmis gervėmis“ – Lietuvos kino apdovanojimais. Aktorė Klavdija Koršunova buvo pripažinta geriausia aktore, Šarūnas Bartas – geriausiu režisieriumi, o „Eurazijos aborigenas“ – geriausiu 2010 m. sukurtu lietuvišku filmu.

„Paradoksas, bet tarptautinį kino festivalį Lietuvoje pradėti lietuvišku kūriniu nėra labai įprasta, – sakė Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė. – Ši premjera mums bus ypatinga, juo labiau, kad šis filmas yra išskirtinis paties Šarūno Barto filmografijoje. Jis visiškai kitoks, netikėtas intensyviu veiksmu ir netgi erotika. Kita vertus, prisiekę Šarūno Barto gerbėjai „Eurazijos aborigene“, neabejoju, atpažins režisieriaus mąslumą. Esu įsitikinusi, kad šis filmas sudomins labai plačią auditoriją.“

„Sutinku, kad filmas kitoks: daugiau veiksmo, dialogų, bet negaliu sakyt, kad pasikeitimas labai drastiškas. Penkeri metai (būtent tiek laiko praėjo nuo praėjusio filmo pristatymo) – nemažas laiko tarpas, per kurį keičiausi ir aš pats, – pasakojo režisierius Šarūnas Bartas. – Nors filmo idėja buvo kilusi seniai, pavyko ją įgyvendinti dabar. Nepasikeitė tik noras pažinti mane supantį pasaulį. Pasakodamas siužetą, norėjau parodyti tai, ką jaučiu, matau. Trys šalys, kuriose vyksta filmo veiksmas – Lietuva, Rusija , Prancūzija – atrodo tokios tolimos ir turėtų būti skirtingos, bet miestai (filme yra kadrai, kuriuose miestai užfiksuoti iš aukštai) – panašūs. Nežinodamas galėtum supainioti, kur Maskva, kur Paryžius, o kur Vilnius. Tos trys teritorijos yra trys filmo temos. Rytai – Rusija, sovietų imerijos palikimas jaučiamas dar ir šiandien, stipriai pasikeitusi “išsiplėtusi” Europa, kurios dalimi taip neseniai tapome ir mes, ir Lietuva , kuri visuomet buvo ir liks “ant tako”.

Filmas, kuriame Š. Bartas – ne tik režisierius, operatorius, bet ir scenarijaus bendraautoris bei pagrindinio vaidmens atlikėjas – pasakoja apie klajokliškas buvusio narkotikų prekeivio Genos naujo gyvenimo, artumos ir laisvės paieškas, išsitęsiančias tarp Vilniaus, Maskvos ir Paryžiaus.

Kuriant „Eurazijos aborigeną“ buvo suburta marga, įvairiatautė kino profesionalų komanda. Šalia Lietuvos režisieriaus filme pasirodanti aktorė Klavdija Koršunova jau yra vadinama Rusijos nepriklausomo kino veidu. Kita Šarūno Barto partnerė filme – italų ir egiptiečių kilmės pasaulinio garso fotomodelis ir aktorė Eliza Sednaoui.

Filme taip pat pasirodo Lietuvos aktoriai Arūnas Storpirštis, Ineta Stasiulytė ir Raimundas Šilanskas.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks spalio 1 – 17dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Daugiau informacijos apie festivalį galima rasti www.kinofestivalis.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: