Google jaučiasi pasauliniu viską valdančiu tinklu. Todėl jie dėjo ant Lietuvos įstatymų ir asmens duomenų apsaugą reguliuojančių normų. Bet dėl to ant jų dėjo tas normas prižiūrinti inspekcija. Nors kartą Google gavo per snukį šlapiu skuduru. Ir jie dėl to labai nustebę

Google jau seniai yra tapusi kompanija, kurios šūkis “nebūti blogiu” teliko šūkiu. Šūkiu, kuris ničnieko nereiškia. Tušti žodžiai.

Google dėjo ant jūsų, jūsų privatumo, jūsų teisių, ant visko. Tai kaip Facebook, tiktai dar blogiau, nes visa ta informacija – visiškai totalinė, apie viską. Jūs užeinate į kokį nors puslapį, kur yra koks nors Google Analytics skaitliukas – štai Google jau apie jus ir žino. Užeinate kur nors, kur yra Google Adwords – ir vėl Google apie jus jau žino. Užeinate į paiešką – ir jie žino dar daugiau.

Kompiuterastams aš pasakysiu tokį pavyzdį: kurių galų, pvz., Google Chrome laiks nuo laiko staiga užsimano listinti ant kokio nors porto? Ne nuolat, o kartkartėm? Kodėl naršyklė nori būti serveriu?

Dėjo Google ant to, kad kažkam kažkas nepatinka. Jie jums sako, kad duoda duomenis ištrinti, o išties patys atspėkite, ar jums parodo, kad ištrynė, ar išties jie ką nors ištrina.

Aš nelabai seniai nuvažiavau į Helsinkį ir pabandžiau pasijungti prie savo Google Plus akaunto. Šitam akauntui aš kadaise susikūriau visiškai atskirą, niekuo nesusijusį meilą. Beje, ir šiaip aš Gmail paslaugomis nelabai naudojuosi. Bet aš nežinau, kokiu būdu, bet jie ėmė ir puikiausiai identifikavo, kas aš esu, Helsinkyje pareikalaudami, kad nurodyčiau savo belenkiek laiko neatidarinėtą ir niekaip niekad nesietą kitą Gmail pašto dėžutę. Nežinau, kaip jie susiejo tas dvi dėžutes. Jos niekad nebuvo niekaip susiedinėtos. Jos praktiškai nebuvo naudojamos paraleliai. Jų abiejų istorija, kurią duoda Google, buvo ištrinta ir atjungta.

Google dėjo ant jūsų – jie turi priemones, jie apdirbinėja informaciją, o jei norite tą informaciją išsitrinti – tai jau jūsų, o ne jų problema. Trinkitės kaip norit.

Išsyk sakau – nepasakokit man apie viešas vietas ir įstatymus, kurie leidžia kažką fotkinti – tie įstatymai yra skirti ne kontoroms, kurios vykdo asmens duomenų kaupimą ir apdirbimą. O toms kontoroms, kurios kaupia, apdirbinėja ir naudoja asmens duomenis, galioja įstatymai, reguliuojantys tokių duomenų tvarkymą. Ir čia reikalavimai yra labai paprasti: duomenys turi būti tvarkomi taip, kad gyventojui panorėjus, jo duomenys būtų pašalinami.

Google ant pas mus galiojančių asmens duomenų apsaugos teisės aktų yra padėjusi. Nes jie Amerikoje ir jie gali dėti ant Lietuvos įstatymų. Bet dabar jie gavo skuduru per veidą: kadangi dėjo jie ant tų įstatymų, tai leidimo užsiimti savo reikaliukais Lietuvoje jie negavo. O jei nori gauti – turi atidaryti filialą, kuris užtikrintų, kad Lietuvos piliečių asmens duomenys bus tvarkomi taip, kaip nori Lietuvos piliečiai. Pagal Lietuvos įstatymus.

Google pozicija man suprantama – jie niekada nesutiks atidarinėti atstovybės Lietuvoje. Nes jei tik jie tai padarys, jie išsyk turės vykdyti gyventojų skundus ir laikytis Lietuvos įstatymų. Bet jie tikisi, kad minios isterikavotų pridūrkų pradės cypti apie tai, kaip blogoji valdžia kankina gerąsias kompanijas. Ir kad minios tų pridūrkų pasieks savo – leis užsienio kompanijai, dedančiai ant Lietuvos įstatymų, veikti Lietuvoje taip, kaip tik ji susigalvos.

Todėl aš sakau paprastai: palaikau tą inspekciją. Nes nors kartą didelei kompanijai tėškė šlapiu skuduru per veidą. Tėškė už tai, kad ta kompanija daugybę kartų tėškė į veidą Lietuvos piliečiams. Už tai, kad ta kompanija galvoja, jog ji gali sau leisti viską, o kiti turi jai paklusti. Už tai, kad ta kompanija galvoja, jog ji gali viską be jokios atsakomybės.

Ne, Google ne vienintelė panaši kompanija. Yra ir kitų, dar naglesnių, pvz., kokie nors PayPal, kurie šaltu veidu gali pasiimti jūsų pinigus ir pasiųsti jus ten, kur aš siunčiu idiotus. Žinote patys. Dėjo jie ant mūsų teisių. Tai pasakykit man kas nors, kokiu reikia būti durniumi, kad kovotum už tokių kompanijų teisę daryti, ką tik jos susigalvos?

Originalus įrašas tinklaraštyje Rokiškis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: