Kauno miesto savivaldybė nėra Tarptautinio Kauno oro uosto steigėja ir neturi prievolės jį dotuoti, tačiau bendradarbiavimo neišsižada ir po 2012m. Tai pabrėžė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, trečiadienį susitikęs su Susisiekimo ministru Eligijumi Masiuliu.

„Mes ankstesnius susitarimus įvykdysime kaip numatyta. Bet Susisiekimo ministro pastebėjimai, kad „Ryanair” kompanija gali keisti savo planus Kaune niekaip nesusijęs su trišaliu Kauno miesto ir rajono savivaldybių bei Kauno oro uosto susitarimu. Greičiau, tai yra bandymas permesti atsakomybę savivaldybėms, nors šios nėra oro uosto steigėjos. Juolab, iš kompanijos „Ryanair” nesame sulaukę priekaištų Savivaldybėms, atvirkščiai, „Ryanair” vykdantysis direktorius M.Cawley asmeniškai laišku užtikrino, kad „Ryanair” įsipareigoja plėsti savo bazę Kaune ir numato tolimesnį augimą”, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Anot miesto vadovo, „Ryanair” Milano, Barselonos ir Paryžiaus skrydžius iš Kauno perkėlė į Vilnių dėl konkurentų – aviakompanijos „Wizzair” – atėjimo į Vilniaus oro uostą. Prieš kelerius metus kartu su Susisiekimo ministerijos vadovais buvo sutarta, kad Kauno ir Vilniaus oro uostai bus plėtojami lygiaverčiai, tik sostinėje esantis oro uostas orientuosis į aukštesnės klasės skrydžius, o Kauno – į žemų įkainių avialinijas. Tačiau Susisiekimo ministerijai leidus Vilniaus oro uostui iki minimumo sumažinti oro uosto mokesčius, jis pritraukė pigius skrydžius siūlančias bendroves ir tokiu būdu tapo tiesioginiu Tarptautinio Kauno oro uosto konkurentu.

„Kauno miesto ir rajono savivaldybės geranoriškai bendradarbiauja su Tarptautiniu Kauno oro uostu, kuris yra valstybės įmonė. Todėl tik Susisiekimo ministerija gali įtakoti oro uostų veiklos sąlygas. Dabartinės išskirtinės sąlygos vienam oro uostui ir nevaržoma tarpusavio šalia esančių oro uostų konkurencija ilgainiui turės neigiamos įtakos visai Lietuvos aviacijos rinkai, to pasekmėje gali laimėti trečias – ne Lietuvos oro uostas”, – tvirtino A. Kupčinskas.

Be to, tiek merai, tiek ministras yra valstybės politikai, todėl ministro pareiškimai apie politikavimą atrodo keisti, panašiai kaip krepšininkas kitos komandos krepšininkui aiškintų, jog anas užsiima krepšiniu. Ministerija pabrėžia, kad valstybė negali mokėti ir kitais būdais remti „Ryanair” kompanijos, nes neleidžia įstatymai. Lygiai tas pats galioja ir savivaldybėms. Sutartyje dėl Europos Sąjungos veikimo valstybių narėms taikomi atitinkami straipsniai, o į „valstybės narės” sąvoką įeina visos valstybės institucijos: tiek centrinė valdžia, tiek teritorinės valdžios struktūros. Todėl Susisiekimo ministerijos priekaištai Kauno miesto ir rajono savivaldybėms greičiau priskirtini politikavimui, o ne nuoširdžiam rūpesčiui.

Kauno savivaldybės viešųjų ryšių poskyrio informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: