© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ispaniškos kultūros festivalis „Primavera en español“ sugrįžta į Kauną su šūkiu „Descubre, conoce, enamórate“ (liet. „Atrask, pažink, įsimylėk“) ir žada taip lietuvaičių išsiilgtą šilumą tiesiai iš Ispanijos! Balandžio 23 – gegužės 3 dienomis kauniečiams ir miesto svečiams bus pasiūlyta daugiau nei dešimt renginių, skirtų saulėtojo krašto literatūrai, ekonomikai, kinui, kulinarijai, vynininkystės tradicijai bei šokio menui pažinti.

Festivalio pradžia neatsitiktinai sutampa su tarptautine Knygos diena. Idėją paminėti šią dieną pasiūlė pats Joanas Plaza, Kauno „Žalgirio“ vyr. treneris ir rašytojas, kuomet jis lankėsi Vytauto Didžiojo universitete ir pristatė savo gimtąją Kataloniją. Į Kauną bus perkelta Barselonoje gimusi tradicija tarptautinės Knygos dienos metu dovanoti knygas ir rožes.

Balandžio 23 d. festivalį organizuojantys studentai sveikins kauniečius ir mėgins įnešti šiek tiek ispaniško šurmulio į Laisvės alėją. Tos pačios dienos popietę festivalio renginių puokštė prasiskleis oficialios festivalio „Primavera en español“ atidarymo šventės metu, kurioje lankysis Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje atstovai, skambės VDU Muzikos akademijos studentų atliekami ispaniški kūriniai.

Vienas iš svarbiausių festivalio akcentų – renginys apie Ispanijos ekonomiką, kuriame pranešimus skaitys Lietuvos, Ispanijos ir Argentinos įmonių atstovai. Renginio metu jie dalinsis savo patirtimi, pristatys ispanų kalbą kaip verslo pasaulio kalbą ir supažindins su įsidarbinimo galimybėmis.

Dar daugiau sužinoti apie Ispanijos kraštą bus galima dalyvaujant protų mūšyje ispaniškai kalbančių šalių tematika, žiūrint ispanišką filmą „Carol kelionė“ („El viaje de Carol“ rež. I. Uribe) bei bandant išsiaiškinti Ispanijos vynininkystės subtilybes. Paskaitą apie tai, kaip ant mūsų stalo atsiranda geriausi ispaniški vynai, skaitys Tadas Abišala, Lietuvos someljė asociacijos narys.

Festivalio pabaigoje laukia du itin nuotaikingi renginiai. Pirmasis pakvies užsukti į ispanišką virtuvę ir ne tik sužinoti, kaip pagaminti gardžius ispaniškus patiekalus, bet ir jų paragauti. Ispanijoje svarbūs ne tik patys patiekalai, tačiau egzistuoja ir tam tikra elgesio prie stalo kultūra, todėl šį renginį buvo nuspręsta perkelti į jaukią kavinę Laisvės alėjoje. Antrasis, finalinis renginys, alsuojantis flamenko šokio aistra, nepaliks abejingo nė vieno dalyvio.

2011 metais Kaune kilusi ispanų kultūros savaitės tradicija vėliau, VDU studentų ir Užsienio kalbų instituto dėstytojų iniciatyva, peraugo į ispaniško pavasario šventę „Primavera en español”.

Vienas iš festivalio organizatorių – Lietuvoje kol kas vienintelis studentiškas ispanų kalbos ir kultūros klubas, pavadintas žymiausio Ispanijos rašytojo Miguelio de Cervanteso vardu.

Organizacija vienija daugiau nei 50 narių ir siekia populiarinti ispanų kalbą ir kultūrą Lietuvoje, supažindindama su ispaniškai kalbančių šalių ir tautų istorija, kultūra, literatūra bei tradicijomis.

Daugiau informacijos apie renginius www.ispanuklubas.lt.
Įvykis socialiniame tinkle „Facebook“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: