© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Į Lietuvą perkeliamų užsieniečių bus klausiama apie išpažįstamą religiją, karinę patirtį, buvusios gyvenamosios vietos ypatumus.

Be vardo, pavardės, pilietybės ar išpažįstamos religijos pabėgėlio bus klausiama apie deklaruojamos kilmės valstybės sostinę ir pagrindinius miestus, jų išsidėstymą ir atstumus tarp jų, rodo trečiadienį įsigaliojusi perkeliamo į Lietuvą užsieniečio apklausos forma.

Apklausa skirta nustatyti tikrąją užsieniečio kilmės šalį ir atpažinti, ar užsienietis į Europą yra persikėlęs kaip karo pabėgėlis, ar kaip vadinamasis ekonominis migrantas, BNSsakė vidaus reikalų ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

“Apklausa parengta galiojančių anketų pagrindu, tačiau ji yra išsamesnė”, – BNSsakė jis.

Perkeliamų į Lietuvą užsieniečių bus prašoma įvardyti didžiausius deklaruojamos kilmės valstybės ežerus ir upes, reljefo ypatumus, pagrindinius regiono kelius, bus prašoma detaliai apibūdinti gyvenamąją vietą bei valstybes, su kuriomis ribojasi migranto įvardijama kilmės šalis.

Užsieniečiai Migracijos departamento pareigūnams taip pat turės įvardyti deklaruojamos kilmės valstybės nacionalinius simbolius, valiutą, valstybės vadovų pavardes.

Migrantai bus apklausiami dėl jų turimos karinės patirties, išsilavinimo, profesijos, turimų asmens dokumentų. Bus klausiama ir bandoma išsiaiškinti ar asmens dokumentai yra tikri, o jeigu ne, kokios yra jų pagaminimo aplinkybės.

Užsieniečiai Lietuvos pareigūnams turės paaiškinti išvykimo iš deklaruojamos kilmės valstybės priežastis ir tikslus, pateikti duomenis apie patirtą persekiojimą kilmės šalyje ar baimę patirti tokį persekiojimą.

Bus teiraujamasi migranto nuomonės, kas jam gręsia grįžimo į savo kilmės šalį atveju, taip pat bus teiraujamasi išvykimo iš kilmės valstybės būdo, aplinkybių, kelionės finansavimo šaltinių, kelionės iš kilmės valstybės maršruto.

Be to, dėl galimos perkeliamo užsieniečio grėsmės valstybės saugumui, viešajai tvarkai ar visuomenei spręs Valstybės saugumo departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Policijos departamentas.

Europą krečiant migracijos krizei, Lietuva įsipareigojo per artimiausius dvejus metus šalyje priimti apie 1100 pabėgėlių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: