Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto tarybos kolegija patvirtino Kauno tvirtovės VI forto teritorijos detalųjį planą, kurį Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius pasirašys artimiausi metu. Tai – dar vienas žingsnis, idėją VI forte įkurti muziejų, priartinęs prie realybės.

Šį sumanymą planuojama įgyvendinti bendromis Kauno miesto savivaldybės, Krašto apsaugos ministerijos ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus pastangomis.

„Džiaugiuosi, kad bendradarbiaujant su Kauno miesto savivaldybe pavyko rasti priimtiną forto prikėlimo modelį. Savivaldybė paėmė nuosavybėn VI fortą ir galės ieškoti lėšų europiniuose fonduose, o mes turime pakankamai eksponatų, kuriuos bus galima čia demonstruoti”, – sakė ministrė R. Juknevičienė.

Atkakliai siekė įgyvendinti idėją

Idėja prikelti netoli miesto centro esančią apleistą vietovę ir įkurti karo paveldą demonstruojančią ekspoziciją kilo prieš keletą metų. 2007 m. šiai idėjai pritarė ir Kauno miesto taryba, tačiau ilgą laiką vienintelė kliūtis sumanymą paversti realybe buvo Valstybės turto fondas, delsęs perduoti fortą savivaldybės nuosavybėn.

Savivaldybė ne kartą kreipėsi į Valstybės turto fondą su prašymu perduoti VI forte esančius statinius ir tik 2009 m. pavasarį buvo sulaukta oficialaus Aplinkos ministerijos patvirtinimo, kad ji neprieštarauja dėl VI forto pastatų pripažinimo nereikalingais valstybės funkcijoms įgyvendinti.

Tų pačių metų rudenį Vyriausybė pritarė Kauno savivaldybės prašymui perduoti VI fortą miestui. Tai leido savivaldybei pradėti forto sklypo detaliojo plano rengimo procedūras.

Sutvarkyta forto teritorija ir prieigos

Kauno tvirtovės VI forto pastatai yra įrašyti į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Neprižiūrima vietovė per ilgą laiką buvo apaugusi menkaverčiais medžiais ir krūmais, kurių šaknys buvo pradėjusios ardyti istorinius statinius. Šį pavasarį fortas sulaukė ypatingo miesto vadovų, kariūnų ir kauniečių dėmesio.
Forto teritorijoje ir prieigose buvo iškirsti menkaverčiai ir avarinės būklės medžiai, iškapoti krūmokšniai, surinktos šiukšlės, išvežtos stambiagabaritės ir statybinės atliekos, išgabentos automobilių padangos. Prie pavasarinės talkos drauge su Kauno meru A. Kupčinsku prisidėjo ir muziejaus filialo idėją palaikanti Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė.

Apie VI fortą

Prie K. Baršausko g. žiedo esantis VI fortas – vienintelės Europoje išlikusios Carinės Rusijos imperijos pirmosios klasės tvirtovės dalis. XIX pabaigoje statytame forte tarpukariu veikė Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo filialas, o II-ojo pasaulinio karo matais – belaisvių stovykla.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: