Filmo "Long Winter" kadras

2014-aisiais menininkė subūrė tarpdisciplininę menininkų grupę „Running Rivers“. Joje – garso ir vaizdo kūrėjai, kinematografai, šokėjai, cirko artistai, fotografai, aktoriai ir kompozitoriai. Kūrėja Vilija Vitkutė šį sambūrį įvardina kaip radikalų ir eksperimentinį meno judėjimą. Pats sudėtingiausias ir įsimintiniausias projektas, kurį mergina įgyvendino drauge su bendraminčiais, yra filmo „Ilga žiema“ („Long Winter“) kūrimas.

Filmą režisavo ir prodiusavo pati Vilija, procesas truko trejus metus. Viskas prasidėjo kelionėmis po Norvegiją, fotografuojant kraštovaizdžius: krioklius, kalvas, upes, akmenis, kalnus ir ledynus. Komanda kiauras paras dirbo šaltyje po atviru dangumi. 2017-aisiais, Stokholme, „Årsta in Sydne“ studijoje, gimė filmas.

„Ilga žiema“ – trylikos minučių pasakojimas vaizdiniais apie žmogaus kūną kaip kraštovaizdį ir kūno, kaip neatsiejamos gamtos dalies, santykį su juo. Iš dulkės – į dulkę Trumpos dienos, ilgos naktys su šiaurės pašvaistėmis, lėtas ir į vidinį veiksmą susikoncentravęs butoh šokis – įspūdingai paveikūs savo sugestyviais vaizdiniais.

Regi, kaip iš ilgo ir gilaus žiemos miego bunda kalnas – sukaustytas sušalusio žmogaus kūnas. Trylika minučių įkūnija amžiną gyvenimo ratą. Filmo modeliai – nuo besilaukiančios moters iki seno vyro.

Kūrybinė komanda naudodama vizualines projekcijas „prikėlė“ ištapytus kūnus. Kinematografija gniaužia kvapą: iš ledynų besiveržiantys kriokliai, žmogaus širdies zonoje pulsuojančios kalvos, ant moters klubų skilinėjantis ledas, simbolizuojantis gimimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: