© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vidurio Indijoje aštuonios moterys mirė, o dar dešimtys gydomos ligoninėse kritinės būklės po valstybės organizuojamų masinių sterilizacijos procedūrų, antradienį pranešė vienas vietos pareigūnas.

Daugiau negu 80 moterų, kurioms šeštadienį buvo nemokamai atlikta sterilizacija vyriausybės organizuotoje stovykloje Čhatisgaro valstijoje, netrukus pasijuto blogai, vyriausybės pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

“Pranešimai apie sulėtėjusį pulsą, vėmimą ir kitus negalavimus pirmadienį pradėjo plūsti iš moterų, kurios buvo atliktos operacijos”, – sakė Bilaspuro rajono, kuriame veikė ta stovykla, komisaras Sonmani Borahas (Sonmanis Borahas).

“Nuo pirmadienio mirė aštuonios moterys, o dar 64 yra įvairiose ligoninėse”, – nurodė jis .

Televizijos reportažuose buvo matomos ant neštuvų gulinčios moterys, skubiai vežamos į ligonines, lydimos susirūpinusių artimųjų.

S.Borahas sakė, kad pareigūnai ištirs šį incidentą.

Indijoje vietos valdžia dažnai skelbia skatinimo akcijas, per kurias dalijamos įvairios prekės, tokios kaip automobiliai arba elektriniai buities prietaisai, poroms, kurios savanoriškai sterilizuojasi, tokiu būdu mėginant suvaldyti gimstamumą šalyje, turinčioje per milijardą gyventojų.

Rytų Indijos valdžia praeitais metais išprovokavo kritikos bangą, kai viena naujienų televizija parodė reportažą, kuriame matomos dešimtys moterų, paliktų gulėti be sąmonės lauke po masinės sterilizacijos.

Visoms toms moterims operacijos buvo atliktos ligoninėje, kuri, pasak vietos pareigūnų, nebuvo pritaikyta priimti tiek daug pacienčių.

Dienraštis “The Indian Express” rašo, kad visas operacijas Čhatisgare atliko vienintelis gydytojas ir jo asistentas per maždaug penkias valandas.

“Aplaidumo nebuvo. Jis yra aukšto rango gydytojas. Mes ištirsime (šį incidentą)”, – laikraščiui sakė Bilaspuro vyriausiasis medicinos pareigūnas R.K.Bhange (R.K.Bhangė).

Bilaspuro pagrindinės ligoninės, kur buvo paguldytos daugelis nukentėjusių moterų, vyriausiasis gydytojas sakė, kad kol kas sunku pasakyti, kokia buvo tų pacienčių mirties priežastis.

“Būtų per anksti kelti prielaidas dėl šios tragedijos priežasčių. Mūsų prioritetas – gydyti moteris, kurios buvo čia paguldytos dėl sumažėjusio kraujospūdžio, – gydytojas Ramneshas Murthy (Ramnešas Mūrtis) sake žurnalistams pirmadienio vakarą. – Sužinosime priežastis tik tuomet, kai bus baigti palaikų tyrimai.”

Žmogaus teisių organizacija “Human Rights Watch” 2012 metais paskelbtoje ataskaitoje ragino Indijos vyriausybę įkurti nepriklausomą į skundus reaguojančią sistemą, kuri leistų žmonėms pranešti apie atvejus, kai jie yra spaudžiami sterilizuotis arba kai sterilizavimo centruose blogai teikiamos paslaugos.

Tame dokumente taip pat sakoma, kad vyriausybė turėtų dėti pastangas apmokyti vyriausybės darbuotojus teikti vyrams informaciją ir patarimus, renkantis kontracepcijos priemones. Nors tokios rekomendacijos buvo pateiktos nacionalinei vyriausybei, šioje srityje išliko opių problemų.

Indijos šeimų planavimo programa tradiciškai yra orientuota į moteris, o ekspertai sako, kad vyrų sterilizacija visuomenei vis dar nėra priimtina.

Vyriausybės statistika apie padėtį 2008 metais rodo, kad iš 54 proc. gyventojų, kurie naudojo kurį nors šeimos planavimo metodą, apie trečdalis pasirinko moterų sterilizaciją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: